O femeie din Scoţia ar putea revoluţiona modul în care este diagnosticată boala Parkinson, după ce oamenii de ştiinţă au confirmat că aceasta poate identifica această maladie prin intermediul mirosului.

parkinson_joy_milne_624x351_bbc

Totul a început când soţul lui Joy Milne a fost diagnosticat cu Parkinson la vârsta de 45 de ani. Bărbatul lucrase ca anestezist şi a murit în luna iunie a acestui an, la vârsta de 65 de ani, relatează BBC.

Joy Milne a observat însă că ceva s-a schimbat la partenerul ei cu mult înainte ca el să fie diagnosticat, mai precis cu şase ani înainte. „Modul în care mirosea s-a schimbat şi părea greu de descris. Nu s-a întâmplat dintr-o dată, a fost foarte subtil – avea un miros care semăna cu cel de mosc”, a declarat femeia. Joy a făcut legătura dintre acest amănunt şi boala de care a suferit soţul ei după ce s-a înscris într-o fundaţie destinată ajutorării celor diagnosticaţi cu Parkinson din Marea Britanie, unde a cunoscut oameni cu acelaşi miros specific.

Într-una dintre discuţiile de la centru a menţionat acest lucru oamenilor de ştiinţă, iar aceştia au fost intrigaţi. La scurt timp după, Universitatea Edinburgh a decis să o testeze şi rezultatele au fost surprinzător de precise. Doctorul Tilo Kunath, care lucrează ca cercetător în domeniul Parkinson la şcoala de ştiinte biologice de la Universitatea Edinburgh, a fost unul dintre primii oameni de ştiinţă cu care Joy a vorbit. „Prima dată când am testat-o pe Joy am recrutat şase persoane cu maladia Parkinson şi şase fără. Toţi au trebuit să poarte un tricou alb pentru o zi, apoi am luat tricourile şi le-am pus în pungi sigilate şi numerotate. Joy a trebuit să miroasă fiecare tricou în parte şi să spună dacă purtătorul are sau nu Parkinson. Surprinzător, Joy a identificat corect 11 din 12 tricouri. Am fost impresionat. I-a recunoscut pe toţi cei şase bolnavi, iar despre unul dintre cei sănătoşi Joy a susţinut cu tărie că suferă de această maladie. Opt luni mai târziu bărbatul m-a informat că a fost diagnosticat cu acestă boală. Deci practic, acurateţea preciziei ei a fost de 12 din 12 „, a povestit omul de ştiinţă.

„Acest lucru ne-a impresionat şi am decis să investigăm conexiunea dintre aceste modificări şi Parkinson”, a adăugat el. Cercetătorii speră să poată identifica „semnătura moleculară” a acestui miros, ceea ce ar uşura enorm modalitatea de diagnosticare care nu s-a schimbat considerabil din 1817, când doctorul James Parkinson a descris şi identificat maladia care îi poartă numele.

Peste 6 milioane de oameni sunt afectaţi de Parkinson la nivel mondial. În prezent nu există niciun tratament care să poată vindeca boala şi nicio metodă de diagnoză timpurie.

p style=”text-align: right”>sursa foto: www.bbc.com
sursa