1. Fii indulgent cu tine insuti

Nu fi tentat sa te certi pentru greseli sau procrastinare. Nu te acuza pentru lucrul neefectuat la timp sau manifestarile de slabiciune. Accepta-te asa cum esti si ierta-ti neajunsurile, chiar si atunci cand nu este usor. Iertandu-te, ii vei interzice creierului sa aleaga calea autorizarii morale, care va duce, pe viitor, la explozii ulterioare si adancirea procrastinarii.

Explicatie stiintifica

Termenul de «autorizare morala» a fost introdus de profesoara de la Stanford Kelly Mackgonigal. Ea a condus o serie de cercetari, in urma carora s-a dovedit ca, sub efectul sentimentului de vina, creierul nostru este mai vulnerabil fata de tentatii.

Trebuie sa stiti ca creierul este proiectat nu doar sa ne protejeze sanatatea dar, sa aiba grija si de starea noastra emotionala. In timp ce te invinovatesti, blamandu-te pentru lene, si slabiciuni, in timp ce arunci la adresa ta cele mai dure si aspre cuvinte, creierul tau cauta disperat modalitati noi de a-ti ridica moralul. Si cel mai placut iti va parea, desigur, ceea, ce incerci, de fapt, sa eviti.

«Ei bine, ai mancat déjà o bucata de torta, ai stricat dieta, mananca si restul, dobitoc fara de vointa ce esti!» sau «iarasi ai scapat deadline-ul? Las-o balta, oricum nu esti capabil de asa un lucru, lenesule ce esti! Ei si Dumenzeu cu el! Mai privesc ultima colectie de slide-uri si merg la culcare!». Acestea sunt exemple vizibile despre cum functioneaza indulgenta morala. Iarta-te pentru toate greselile, mentioneaza-ti succesele si nu te lasa blocat in acel cerc al vinovatieiei si indulgentei morale.

2. Capcana «lucrurilor gratuite»

Buticurile de haine, saloanele de frumusete, restaurantele sunt locuri unde se cheltuie bani masiv, si ele iti pot pregati, fara sa-ti dai seama, o capcana foarte raspandita: servicii gratuite sau mici cadouri. De exemplu, un ceai cu care esti servit in timp ce astepti randul la coafor. Bomboanele ce se afla in bolul transparent de langa casa. Complimentele bucatarului sef, in timp ce ti se pregateste comanda. In asa mod, institutia asigura loaialitatea clientului pentru brandul sau.

Sugestie: nu lua nimic gratuit daca nu iti doresti sa cheltui bani suplimentari.

Explicatie stiintifica

Omul este un animal social, care are nevoie vitala de interactiune cu semenii sai. Mecanismul acestei interactiuni este slefuit si implantat in creierul nostru de milioane de ani, iar una din componentele sale este dorinta de a raspunde neaparat cu aceeasi loialitate sau de a oferi un serviciu in schimb.

Chiar daca tu nu constientizezi aceasta “indatorire” x, creierul apreciaza gratuitatea neasteptata anume ca o indatorire si te face sa vrei sa oferi ceva in schimb. Creierul nostru primitiv apreciaza cadoul, la fel ca si milioane de ani in urma, pe cand societatea oamenilor nu se deosebea de cea a maimutelor, drept o invitatie de a coopera.

Vrei-nu vrei esti nevoit sa intorci aceasta “datorie” inconstienta: prin cumparaturi sporadice, reactie calma la preturile inalte, recomandarea brandului prietenilor, etc. O ceasca de cafea gratuita — si sunteti deja in “capcana gratuita”.

Marketologii stiu bine acest lucru si daca nu iti doresti sa fii manipulat, tine minte o regula: niciodata nu accepta nimic gratis — nimic nu este gratis in lumea noastra.

3. Cititi cate un pic

Sfatul nostru este pentru cei ce iubesc sa citeasca, dar niciodata nu gasesc timpul potrivit pentru aceasta. Daca esti din cei care nu reusesc sa inceapa sa citeasca, sau, cum se intampla cel mai des, incep si lasa balta lectura, neajungand la capat, incearca o metoda veche dar foarte efectiva: programeaza-ti un numar de pagini pe care sa le citesti zilnic. De exemplu: 10 pagini pe zi.

Explicatie stiintifica

Aceasta taraganare, care ii irita pe oamenii inteligenti, dar ocupati, e provocata de paralizarea judecatii. Intre oameni si o carte interesanta sta ca un zid frica ascunsa de volumul cartii. Poti sa nu constientizezi, dar creierul nu agreeaza proiectele pe termen lung: pentru ele se cheltuie multa energie. De aceea vei anula de pe o zi pe alta lectura, sau te vei decide sa citesti cate un pic. 10 pagini nu iti vor speria creierul: nu e mult ca volum, nu iti ia mult timp si lectura nu va reusi sa te oboseasca.

De obicei, o carte are 200–300 de pagini, prin urmare, o carte o veti citi timp de o luna. 12 carti pe an – nu este prea mult, nu-i asa, dar totusi e mai bine decat nici o carte, Trebuie sa te convingi sa iei cartea in maini si apoi vei fi atras de lectura si vei citi mai mult, desigur, atat cat vei dori. Daca nu, citeste acele 10 pagini si lauda-te pentru ca te-ai tinut de cuvant si dorinta de a invata ceva nou.

4. Antreneaza-ti mintea

Vizualizeaza-ti aptitudinile pe care ti-ai dori sa le obtii. Cu orice te-ai ocupa, oricare ti-ar fi obiectivele, rezerva-ti un moment in timpul zilei si inainte de somn pentru practica de vizualizare: imagineaza-ti in detalii cele dorite. Nu lucrurile pe care ti-ai dori sa le obtii, ci aptitudinile pe care ai vreai sa le ai.

Explicatie stiintifica

Vizualizarea este un concept cunoscut atat specialistilor in functionarea creierului cat si cercului larg de oameni. Aptitudinea creierului uman de a invata e atat de mare, incat chiar si simpla imaginare a actiunilor dorite il impune «sa activizeze» acele zone, care raspund pentru acele actiuni, ce le faci in realitate. Este vorba de orice actiuni, chiar de un lucru fizic greu: cand va imaginati, de exemplu, ca ridicati o stanga, spre muschii respectivi vine un flux de sange: creierul ii pregateste pentru actiune.

Desigur ca doar cu o simpla imaginatie nu iti vei face muschi, dar vizualizarea iti va scurta calea spre vis si iti va intari motivatia.

Acest truc functioneaza insa doar atunci cand vizulizezi propriile actiuni, si nu rezultatul lor: de exemplu, vizualizarea unei masini noi, ar putea doar sa te faca sa te simti bine, pe cand vizualizarea actiunilor pentru a castiga bani de aceasta masina te va ajuta sa iti faci regula in ganduri si sa-ti setezi niste obiective cateva obiective clare.

5. Nu vorbi dupa si in timpul cand faci sport

Exercitiile fizice si situatiile extreme te fac mai vorbaret ca de obicei. Cand vorbesti in timpul sportului, esti mai predispus sa povestesti vreun secret, in special daca langa se afla cineva cunoscut. Asadar, daca va este frica sa nu spui ceva de prisos, evita sa vorbesti prea mult dupa ce ai facut sport.

Explicatia stiintifica

Efortul fizic si situatiile extreme declanseaza in organism reactia «lupta sau fugi»: intensificarea pulsului, a respiratiei – pentru a imbogati muschii cu oxigen, a mari fluxul de sange spre maini si picioare precum si alte activitati fiziologice similare ale organismului. Creierul raspunde la aceasta stare ca la un potential pericol si isi mobilizeaza toate fortele, pentru a fugi sau a se apara.
In special, se intensifica dorinta de a comunica cu alti reprezentanti din aceeasi specie.

Mecanismul acestei legaturi nu este studiat pana la capat, dar Yona Berger, profesoara de la Worton Business School, in timpul unei serii de experimente, a demonstrat in mod convingator existenta acesteea. Putem presupune ca intensificarea dorintei de a vorbi in situatii de pericol, le-a salvat viata predecesorilor nostri, facandu-i pe oameni sa impartaseasca informatii despre pericol si experienta de aparare.

6. Lasa la o parte saradele

Lasa saradele, crosswardurile si alte jocuri, care «dezvolta atentia, viteza gandirii, priceperea». Jocurile intelectuale nu functioneaza, nu iti mai pierde timpul cu ele. Daca te ingrijoreaza viitorul creierului tau, functionalitatea sa la batranete — fa sport, intrucat efortul fizic — este unica metoda demonstrata de profilaxie a aptitudinilor cognitive.

Explicatie stiintifica

Sa ii oferim cuvantul expertului in domeniul atentiei, profesorului de la Harvard, Geremy Wolf: «In ultimul timp in SUA se reclameaza intens jocurile si aplicatiile care, se presupune ca ajuta la ameliorarea aptitudinilor cognititve ale creierului si imbunatatesc atentia. Multi din elaboratorii jocurilor promit ca, cu timpul, nu iti vei mai pierde memoria. Insa majoritatea dovezilor arata, ca, daca vei juca mai mult in aceste jocuri video sau sudoku, iti vei antrena abilitatile doar in acest domeniu concret.

Daca, in loc sa mergi cu masina cateva cartiere, te vei plimba (fara nici un efort mintal), aceasta deja iti va aduce un mare folos. Toate sunt legate de circulatia sangelui. De exemplu, mama mea are peste 80 de ani, si ea imbatraneste. Isi va pierde ea oare complet aptitudinile mintale? Daca va dori sa investeasca banii in ceva, atunci ii voi recomanda sa o faca pentru sala de sport si nu pentru niste jocuri intelectuale».

7. Paralizia analizei

Daca trebuie sa faci un lucru complicat, si nu stii cum sa te apuci de el, imparte sarcina in mai multe mini-sarcini. Cu cat mai mici vor fi aceste mini-sarcini, cu atat e mai bine.

De exemplu, iti trebuie sa intocmesti un document important. Primul punct va fi: sa te asezi la masa. Al doilea: sa deschizi computerul. Al treilea: sa deschizi un document word. Al patrulea: sa alcatuiesti primele doua propozitii.

E mai bine sa-ti scrii aceste puncte, sa-ti pui lista in fata si sa purcezi la efectuarea sarcinilor. Nici nu vei observa cum vei fi atras de procesul de lucru si il vei termina cu usurinta.

Explicatia stiintifica

Paralizia analizei (supradozarea informationala) —este o stare, cand o prea lunga analiza si abordare multilaterala a unei sarcini duce la situatia, cand memoria operativa se deconecteaza, influentand si acea zona a creierului, care e responsabila pentru vointa — cortexul prefrontal. Ai putea sa simti chiar o stare de sufocare, ca o sipmtoma de aparitie a paraliziei analizei.

Exista o metoda de a amagi creierul: inceteaza sa te gandesti la sarcina ta complicata ca la o sarcina propriu zisa, ci ca la o serie de micro-sarcini, care nu sperie memoria operativa, si care vor fi efectuate consacutiv, una cate una.

8. Pune la loc

Vrei sa economisesti mai mult, dar iti place sa te plimbi prin magazine? Plimba-te, priveste vitrinele, dar nu atinge nimic, si in special, nu lua nimic in mana. Repet: nu te atinge de marfuri, oricat de atragatoare ti-ar parea. Aceasta te va ajuta sa eviti fara efort cumparaturile spontane.

Explicatie stiintifica

Pe scena iese dopamina — hormonul, care mai este numit de unii si “hormonul placerii”. De fapt, dopamina este hormonul dorintei, si nu a placerii: el te ajuta sa doresti, dar nu iti aduce senzatia de satisfactie. Dopamina functioneaza ca morcovul, fixat in fata nasului magarului: te face sa mergi in continuu pe urmele dorintei, insa permanent iti amana recompensa. Probabil ai observat: Anticiparea momentului cumpararii unui lucru pe care ti l-ai dorit demult intotdeauna aduce mai multa placere decat placerea de dupa achizitionare.

Neuronii activizati de energia dopaminei incep sa functioneze din moment ce in fata va apare ceva interesant si atragator, si actiunea lor se intensifica de sute de ori cand ceea ce iti doresti poate fi sesizat. Fluxul de sange vine spre fata, inima incepe sa bata mai tare (dopamina — este anticipanta biochimica a adrenalinei) — si fara a-ti da seama, ajungi sa pui in cos un fleac de care nu ai neaparat nevoie. Baga mainile in buzunare, priveste marfa – dar nu mai mult.

9. Acopera farfuria

Orienteaza-te la senzatia de foame: nu te aseza la masa pana nu esti flamand, si scola-te de la masa din moment ce te-ai saturat, chiar daca a mai ramas mancare in farfurie. Daca este intro companie si nu ai posibilitatea sa te scoli de la masa, acopera farfuria cu un servetel din moment ce te simti satul, sau pur si simplu inlatura farfuria din campul tau de vedere. Acest truc simplu te va ajuta sa nu mananci mai mult decat ai nevoie.

Explicatie stiintifica

Orice efort de vointa constient, in cazul dat — sa incetezi sa mai mananci cand te-ai saturat, se datoreaza cortexului prefrontal — centrul de autocontrol al creierului. In timpul zilei iai mai multe decizii si faci mii de alegeri — ce sa imbraci, cu ce transport sa ajungi la serviciu, ce sa cumperi pentru cina etc., — ceea ce iti epuizeaza treptat resursele cortexului prefrontal, il oboseste, si respectiv puterea de vointa slabeste.

Ajuta-ti cortexul prefrontal: inlaturand din campul de vedere mancarea, vei opri procesul de eliberare a dopaminei, a hormunului care te face sa vrei, adica sa intreprinzi ceva pentru a cauta recompensa. Cand ai mancarea in fata, o vezi si ii simti aroma, creierul tau o apreciaza ca o recompensa. Cand esti satul, aroma de mancare nu ii mai pare la fel de atractiva creierului, pe cand ochii continua sa transmita informatia despre „gustosenie” direct neuronilror activizati de dopamina, mai mult ca atat, acest proces are loc fara constientizarea (si dorinta) ta.

In loc sa iti fortezi vointa, incercand, in mod constient sa te retii de la “terminarea mancarii” sau „mancatul peste masura”, mai bine ascunde mancarea din fata ochilor si opreste eliberarea dopaminei. Iti va fi imediat mai usor.

10. Micsoreaza intensitatea luminii

Cu o ora – o ora si jumatate inainte de somn, micsoreaza intensitatea luminii in toate camerile, foloseste veiozele. Acest truc deosebit de simplu iti va facilita adormirea si iti va imbunatati calitatea somnului.

Explicatie stiintifica

Importanta somnului pentru diferite sisteme ale organismului nostru este enorma. In somn se produc hormonii, care contribuie la recuperarea tesuturilor lezate, la cresterea si intarirea masei musculare, la nimicirea rezervelor de grasime de prisos. Daca esti la dieta, atunci sa stii ca in somn slabesti cel mai intens. Daca faci sport — in somn se recupereaza si se consolideaza tesutul muscular. Daca esti copil sau adolescent – in somn cresti. Toti oamenii, fara exceptie, in somn structureaza si arhiveaza informatia receptionata in timpul zilei, prelucreaza amintirile, «construiesc» sinapsele necesare pentru dezvoltarea creierului — legaturi intre neuronii creierului.

Noi, oamenii, suntem activi la lumina zilei, de aceea, creierul reactioneaza la lumina ca la zi, si la intuneric – ca la noapte. Cand micsorezi intensitatea luminii, ii transmiti informatia – a venit seara, e timpul de culcat. Ca raspuns, creierul ordoneaza producerea hormonului melatonina, care regleaza ceasurile biologice ale organismului. Melatonina, la randul sau, transmite in intreg organismul tau semnalul de pregatire pentru somn: metabolismul incetineste, intrucat nu mai e necesar sa capeti energie pentru activitati, procesele psihice de asemenea trec la “regimul de somn”. O ora este suficienta pentru ca corpul tau sa se pregateasca pentru somn.