Va este bine cunoscut avantajul repetarii pentru memorizarea informatiei. La fel si faptul ca datele complicate ni le amintim bazindu-ne pe cunostintele de baza. Insa putini sunt cei care constientizeaza cat de utila e repetarea activa.

Chris Bird, doctor in neuropsihologie la Universitatea din Sassex a publicat o lucrare in care a studiat capacitatile memoriei umane, si anume a aptitudinii noastre de a memoriza o informatie noua.

S-au facut doua experimente. Unui grup de voluntari li s-au aratat 26 de imagini video. O parte din voluntari trebuia sa repete cele vazute pe ecran, descriind evenimentele timp de 40 de secunde. Puteau sa o faca cu voce tare sau in minte, fara a pronunta vreun cuvant.

Peste doua saptamani, participantii au fost chemati din nou si li s-a cerut sa povesteasca subiectul din inregistrarile privite.

Cei care imediat dupa vizionare au reprodus cu cuvintele lor cele vazute, au reusit sa-si aminteasca subiectul video-urilor si chiar sa numeasca cateva detalii. Celalalt grup, participantii caruia nu au descris cele vazute pe ecran, nu si-a amintit nimic.

Ca rezultat, s-a descoperit ca in timpul repetarii se activizeaza o parte din cortexul cingular posterior. Apropo, anume aceasta parte a creierului e afectata in cazul bolii Alzheimer. De aceea, pentru prevenirea acestei afectiuni, in ajutor ne vin anume astfel de antrenamente.

Dar cel mai important este ca crearea amintirilor detalizate de durata necesita foarte putin efort.

Daca aveti in fata o imagine, text sau video, terbuie sa il studiati atent, si apoi sa descrieti cu voce sau in minte ceea ce tocmai ati aflat, timp de 40 de secunde.

De preferat e sa o faceti imediat ce ati citit sau vizionat un material. Acest lucru va va ajuta sa resuscitati in memorie deosebit de repede si clar informatia insusita peste o zi, dar si peste cateva saptamani.

Doctorul Bird afirma, de asemenea, ca aceasta tehnica functioneaza si in situatii extreme sau de criza. De exemplu, in timpul unui sau dupa un accident rutier, in asa mod, puteti sa memorizati numarul si marca automobilului.

Sursa: How to create durable memories in just 40 seconds.