Dementa e o tulburare neurologica complexa si e recunoscuta, in general, printr-un cumul de simptome, precum pierderea memoriei, tulburarile de personalitate si regresul randamentului intelectual, transformari care au un impact major asupra vietii cotidiene, independentei personale si relatiilor interumane.

Ce mai, slabirea capacitatilor mintale la batranete — e o realitate sumbra pentru multi oameni. 

Dementa la batranete

Academicianul Behterev (un savant emerit, care si-a dedicat viata studierii creierului uman) spunea ca, fericirea de a ajunge la batranete, fara a-ti pierde ratiunea si luciditatea le va reveni doar unui numar de 20% dintre oameni. Altii, din pacate, transformandu-se in marazmatici inraiti sau copii in varsta, vor deveni o povara pentru cei apropiati.

Pentru a face parte, pe viitor, din cei 20% de fericiti, trebuie sa incepeti a actiona inca de pe acum. Problema e ca, cu trecerea timpului, incepem sa ne lenevim in mod banal, argumentand cu incredere: «Mi-am facut deja munca (am lucrat, am invatat), am trecut prin griji si nevoi, e timpul sa ma odihnesc!»

Sarcinile intelectuale se reduc la rezolvarea crossword-urilor, televiziunea inlocuieste cartile, interesul pentru hobby dispare…Sarcinile primare: somnul pe-ndelete si mancarea. Cu cat mai mult se linisteste omul, cu atat mai mult isi dauneaza. 

CINE E SUB PERICOLUL  DEMENTEI

Dementa batraneasca ii ameninta indeosebi pe cei, care in decursul vietii nu-si schimba principiile si ideile. Principialitatea exagerata, incapatanarea, conservatismul, va duc mai degraba spre dementa decat flexibilitatea, capacitatea de a te acomoda la situatie, emotionalitatea si curiozitatea. E vestita fraza: “Important e, prieteni, ca sa nu imbatraniti in suflet!» — e tocmai despre aceasta.

Sa determini la sigur cand se declanseaza dementa e destul de complicat. Aceasta nu e o boala – nebunie sau dereglare psihica. Dementa nu apare spontan, ci progreseaza cu anii.

Exista, insa, niste indicatori timpurii, care ne spun, ca trebuie sa incepem urgent sa ne ocupam de creierul nostru.

  1. Perceperea dureroasa a criticii, manifestari de suparare exagerata.
  2. Nedorinta de a invata ceva nou. De ex., persoana prefera sa repare telefonul vechi, decat sa se descurce cu instructiunile la tehnica noua.
  3. Dificultati de concentrare a atentiei: va este mai greu sa cititi literatura serioasa, iar cele citite se uita rapid.
  4. Daca e vorba de carte — atunci una usurica, daca de film — atunci distractiv… De ce sa faci efort?
  5. Egocentrismul extrem: omul e ferm convins ca cei din jur trebuie sa se dea dupa el si nu invers.
  6. Accesele de nostalgie frecventa pentru vremurile de demult.

Aceste  semincioare ar putea crea cu timpul un taram favorabil pentru dezvoltarea dementei de batranete. De aceea, mereu trebuie sa gasim timp (si sa avem dorinta!) de a invata ceva nou, sa nu incetam sa ne miram si sa privim lumea cu ochii unui elev curios, care doreste sa inteleaga natura lucrurilor. Tonificati-va periodic mintea!