Au început lucrările la primul „sat Alzheimer” din Franța, unde pacienții vor avea ocazia să se descurce fără medicație într-o cetate medievală, special concepută pentru a le spori libertatea și a le reduce anxietatea.

Locuitorii din satul Dax aflat în sud-vestul Franței, vor face cumpărături într-un supermarket mic, vor merge la coafor, la fabrica de bere, la biblioteca, la sala de sport locală și chiar la o fermă mică.

Vor trăi în mici case comune destinate să reflecte gusturile lor personale și în patru cartiere care amintesc de regiunea sud-vestică franceză între păduri și linia de coastă.

Deși poate arăta ca un complex tipic rezidențial, toți rezidenții sunt bărbați și femei care suferă de boala Alzheimer, cea mai frecventă cauză de demență. Este o tulburare ireversibilă și progresivă a creierului, care distruge încet memoria și abilitățile de gândire și, eventual, capacitatea de a îndeplini cele mai simple sarcini.

Permițându-le să trăiască într-un sat aproape normal contribuie la „menținerea participării pacienților la viața socială”, explică profesorul Jean-François Dartigues, neurolog de la Spitalul Universitar Pellegrin din Bordeaux.

„Creierul este organul relațiilor umane prin excelență”, a spus el.

Satul a fost proiectat de Henri Emmanuelli, fost ministru socialist și deputat local care a lansat proiectul după ce a citit despre un sat olandez similar în Weesp, Olanda, considerat un centru de pionierat pentru persoanele în vârstă cu demență.

Locuitorii sunt izolați în sat pentru propria lor siguranță, dar li se permite să se miște liber în interior și sunt monitorizați de către personalul medical îmbrăcat în civil. Personalul nu tratează pacienții, ci au grijă de rezidenți, spun ei.

Unii au descris satul ca o punere în operă a filmului Truman Show, film în care Jim Carrey joacă un om care trăiește într-un oraș fals, care, de fapt este un reality show.

Susținătorii spun că, în comparație cu casele tradiționale de pensionare, rezidenții sunt mai activi, necesită mai puține medicamente și sunt pur și simplu mai fericiți.

Versiunea franceză va necesita un suport științific și că acest lucru este eficient, prin faptul că cercetătorii tineri vor „conviețui” cu cei 120 de rezidenți cu Alzheimer, precum și cu 100 de îngrijitori și 120 de voluntari care vor organiza activități.

„Cercetătorii vor efectua un studiu comparativ cu casele de pensionare tradiționale și vor examina impactul noilor abordări terapeutice asupra pacienților, îngrijitorilor și personalului medical”, a declarat profesorul Dartigues către ziarul Le Monde.

În loc să opteze pentru o arhitectură modernă, satul a fost proiectat să semene cu centrul istoric tradițional al unei cetăți medievale sau a unui oraș fortificat, obișnuite în Landes, astfel încât pacienții să nu se simtă dezorientați.