depresia este contagioasa

Ce anume cauzeaza depresia? Este vorba despre un dezechilibru chimic la nivelul creierului sau are legatura cu experientele si stilul de viata al fiecaruia? Mai multe veti gasi aici.

De fapt, depresia si in general starile negative pe care cu totii le-am evita daca ar fi posibil sunt niste stari a caror cauza nu este in totalitate clara.

Cercetatorii au cateva idei si au emis ipoteze, insa, nu pot garanta adevarul absolut. Realitatea este ca, in functie de fiecare om, depresia poate avea surse multiple: unele sunt determinate de contextul de viata al fiecaruia, altele se leaga de dezechilibre la nivel fiziologic.

Depresia mai poate sa apara din cauza stilului pesimist de gandire sau in urma unui esec prin care cineva a trecut. Ne putem, insa, gandi la 4 motive importante care in mod cert favorizeaza aparitia depresiilor.

1. Stilul de gandire negativist duce treptat la depresie. Astfel incat este recomandat sa iti inlocuiesti gandurile negative cu unele pozitive, de cate ori observi ca ele apar.

Mai mult de atat, cauta sa ai in jur persoane joviale, optimiste, care sa emane buna dispozitie. Contaminarea cu o dispozitie buna este, de asemenea, reala.

2. Sedentarismul. Daca ai stari depresive, ultimul lucru pe care l-ai face este sa faci sport. Depresia este insotita, printre altele, de o imagine de sine scazuta si o lipsa a energiei, care in mod sigur te vor opri sa iti investesti energia ramasa in activitate fizica.

Dar important este sa stii cat de necesara este aceasta activitate, in special in cazul unei depresii. De nenumarate ori s-a evidentiat modul in care sportul previne si scade riscul aparitiei starilor negative. Secretul este sa iti stabilesti obiective mici si repetate, de exemplu, de minim doua ori pe saptamana poate fi suficient la inceput, ca sa iti creasca motivatia.

3. Somnul insuficient sau neodihnitor. Lipsa somnului poate determina o stare de iritabilitate si, in final, pregateste terenul pentru aparitia depresiei, mai ales daca acest lucru se intampla de mult timp.

De aceea, este necesar sa ai un ritual de relaxare seara, inainte sa adormi, pentru a te asigura ca a doua zi te vei trezi cu „bateriile incarcate”.

4. Utilizarea excesiva a siteurilor de socializare. Intr-adevar petrecerea timpului pe site-urile de socializare produce o vulnerabiltate, care poate facilita instalarea depresiei.

Acest lucru se intampla, mai ales, in randul adolescentilor. Pe astfel de siteuri, toti utilizatorii au tendinta de a arata partea pozitiva a vietii lor, ceea ce va cauza comparatia cu ceilalti. Avem tendinta sa ne comparam viata noastra cu a altora, care doar pare mult mai buna si de aici rezulta o multime de ganduri care ne fac sa ne simtim lipsiti de valoare.

Stilul de viata al persoanei de langa tine se imprima si asupra ta. Inclusiv trairile sufletesti, modul de a vorbi, chiar si gandurile. De aceea se spune pe buna dreptate ca depresia se ia.

Din pacate, despresia este numita boala secolului 21 si ea poate afecta atat copiii, cat si adultii, si se poate manifesta diferit de la om la om. De aceea, este necesar ca atunci cand simti ca este ceva in neregula cu starile tale, sa consulti un specialist si, mai ales, site-ul nostru si vei construi, treptat, obiceiuri sanatoase in viata ta.

Sa previi este mult mai eficient decat sa tratezi.

Daca doriti sa aflati mai multe despre cum Sa Preveniti Depresia puteti sa va inscrieti gratuit si fara nicio obligatie in abonamentul PREVENTIA DEPRESIEI:

Creati un ContAveti deja un cont de utilizator?