Tulburarea depresiva, una dintre cele mai frecvente tulburari mentale, reprezinta a doua cea mai importanta cauza de invaliditate la nivel mondial. Durerea pe care o persoana diagnosticata cu depresie o traieste este reala, desi atat de greu de localizat si uneori dificil de inteles, atat de catre cel afectat, dar si de familie sau prieteni.
depresia netratata
Caracterizata de disperare, descurajare, pierderea bucuriei de a trai, modificari ale apetitului si ale libidoului, pierderea sperantei si a sensului, indecizie, insomnie sau dimpotriva somnolenta, depresia poate transforma o persoana plina de viata, cu planuri, implicata in comunitate, intr-o umbra.

Cel afectat simte ca nimic nu mai are rost, bucuria si puterea de munca pe care odata le-a trait s-au transformat in lentoare si neputinta. Efortul de a face orice este foarte mare, realitatea este fada, cenusie. Se retrage, opreste comunicarea cu familia, cu prietenii, desi paradoxal are nevoie de ei. Intra intr-un cerc vicios, in care nu poate face lucruri pentru sine, pentru ca nu are suficienta energie, chef sau nu vede sensul, dar tocmai aceasta inactiune il/o tine blocata in loc.

Pe langa faptul ca depresia este greu de dus, studii recente arata ca netratata, afecteaza semnificativ structura creierului, cu efecte importante pe termen lung.

Cercetarile arata ca cele trei zone principale ale creierului afectate de tulburarea depresiva sunt hipocampul, amigdala si cortexul prefrontal.

Pentru acces complet trebuie să vă Înscrieți Gratuit în Clubul celor Interesați de Prevenirea și Vindecarea Depresiei:

Mă înscriu chiar acum!

Ne pare rău dar conținutul pe care încercați să îl accesați este disponibil doar membrilor.