Romanii nu sunt atat de nefericiti precum vor sa para.

nefericiti, fericiti

Un sondaj IRES comandat de Digi24 ne arata care cred romanii ca sunt sursele fericirii, dar si care sunt principalele lor surse de îngrijorare.

Pentru romani, sanatatea si familia împart primul loc în topul surselor fericirii. Astfel, sanatatea conteaza în proportie covarsitoare, 99% dintre romani declarand ca aceasta le amplifica starea de satisfactie. Tot 99% dintre cei chestionati au raspuns ca fericirea vine din familie.

Aproape aceeasi satisfactie o ofera si locuinta, 92% dintre respondenti considerandu-se fericiti ca o detin. Credinta în Dumnezeu constituie reteta fericirii pentru ceva mai putine persoane. Mai precis, 88% dintre respondenti sunt fericiti în raport cu exprimarea lor religioasa.

Ce este de fapt fericirea si prin ce se deosebesc oamenii fericiti de ceilalti: opt trasaturi usor de recunoscut

Pentru alti 78% locul de munca e important. La fel, 54% dintre chestionati percep banii ca o sursa a fericirii, iar 45%, situatia politica din Romania.

Sanatatea nu reprezinta doar o sursa de fericire, ci si un motiv de îngrijorare. Frica de boala genereaza temeri pentru 29% dintre respondenti. Situatia din sistemul sanitar romanesc îi sperie pe 82% dintre respondenti. La mare distanta, sunt cei îngrijorati de terorism, mai precis, 5%, la fel ca si cei care se tem de lipsa de perspectiva sau de reducerea veniturilor.

Romanii însa se tem cel mai mult de coruptie. 90% dintre romani întrezaresc în aceasta zona o sursa semnificativa de temeri, mai mult chiar decat perspectiva unui razboi, care îi înspaimanta pe 58% dintre respondenti. Tot cam atati romani se tem de un aflux mare de imigranti în Romania.

Puse în corelatie cu alte date statistice, este vizibil un contrast semnificativ. De exemplu, studiul National Happiness din 2012 atesta ca doar patru din zece romani se considera fericiti (24,8%). Împlinirea o regasesc tot în lipsa problemelor de sanatate si în relatiile de familie.

Sunt gratuite si iti aduc garantat fericirea. Iata care sunt cele mai bune lucruri din viata ta

Exista, însa, si o categorie privilegiata a romanilor fericiti. Este vorba de cei 14,3% care s-au declarat profund fericiti. Cei mai multi romani au marturisit, însa, ca sunt nefericiti.

Nici studiile globale nu lasa impresia ca romanii ar fi foarte fericiti. Astfel, Romania ocupa locul 71, cu 5.528 de puncte, în clasamentul World Happiness Report, al celor mai fericite tari din lume, care include 157 de state.  Scorul Romaniei este explicat în ordine de produsul intern brut, suportul social, asteptarile pentru viata sanatoasa, libertatea alegerilor si generozitate.

Sursa:http://sanatate.bzi.ro