După ce au legalizat eutanasia cu aproape 15 ani în urmă, Țările de Jos intenționează acum să permită sinuciderea asistată pentru persoanele în vârstă care simt că și-au „împlinit” viața, chiar dacă nu sunt bolnave.

sinucidere asistată

„Oamenii care, după o reflecție atentă, cred că și-au terminat viața trebuie să-și permită, în condiții stricte și conform unor criterii foarte specifice, să-și pună capăt vieții într-un mod care le pare demn”, au declarat miniștrii sănătate și justiție într-o scrisoare către parlament.

Cu Belgia, Țările de Jos au fost în 2002 primele țări din lume care au legalizat eutanasia. Dar pentru a autoriza procedura, doi medici minimi trebuie să fie convinși că nu există altă soluție rezonabilă pentru pacientul bolnav și că suferința este „insuportabilă și fără perspectivă de îmbunătățire”.

Aceste dispoziții, care pot fi supuse interpretării, sunt dezbătute în mod regulat în Țările de Jos și sunt deseori criticate în străinătate: anumite boli mintale sau demență pot fi considerate „suferințe insuportabile”. Copiii cu vârsta de peste 12 ani pot solicita și ei eutanasia.

În 2015, ]n Țările de Jos s-au înregistrat 5.516 de cazuri de eutanasie, sau 3.9% din decesele în țară, față de 3.136 cazuri cu cinci ani mai devreme. Dintre acestea, peste 70% au avut cancer și 2,9% au avut boli psihice sau demență.

Viitorul text, care va fi elaborat după discuții cu experții, se va concentra numai pe vârstnici, dar guvernul nu a menționat o anumită vârstă.

Persoanele în cauză „nu mai văd nici o ocazie de a-și face simțurile vieții, trăiesc prost pierderea de independență, au un sentiment de singurătate”, spune guvernul. „Dar pentru a-și pune capăt sfârșitului vieții, au nevoie de ajutor”.

Un „asistent la moarte”, o persoană cu studii medicale și formare specifică, va trebui să autorizeze procedura după ce a exclus că un tratament poate șterge această „dorință de moarte”. Procesul va fi revizuit după deces de către o comisie specializată.

Pentru Robert Schurink, președintele Asociației olandeze pentru sfârșitul
voluntar al vieții, „aceasta oferă o soluție”, a declarat el ziarului popular AD: „unii oameni” au fost forțați să ia măsuri drastice ca sinuciderea sau să se oprească să mănânce și să bea când nu mai voiau să trăiască „.

Sinuciderea asistată este ilegală, dar în 2013, un om găsit vinovat că îi ajuta pe mama sa în vârstă de 99 de ani să se sinucidă prin acordarea de droguri nu a fost pedepsită de judecători, spunând că „a acționat din dragoste. „

Cu toate acestea, mai multe partide de opoziție au criticat proiectul. În special, Partidul Socialist consideră că un posibil text nu poate duce decât la „o presiune asupra altor persoane în vârstă care se vor simți în plus în comunitate”.

Unii olandezi au aceeași preocupare cu privire la „persoanele fragile, singure și disperate”, în timp ce hashtag #voltooidleven (#vieaccomplie) a fost lider pe Twitter în acele țări.

Ministrul Sănătății s-a apărat pe televiziunea publică NOS, asigurându-se că nu a fost o „moarte la comandă”: „trebuie să organizați un proces foarte conștiincios”. „Nu ar trebui să fie vorba despre oameni care, de exemplu, sunt singuri sau sunt deprimați sau ale căror probleme pot fi rezolvate într-un alt mod”, a adăugat ea.

Potrivit unui sondaj publicat la începutul anului 2016, 64% dintre olandezi sunt în favoarea furnizării unei „pilule pentru sfârșitul vieții” pentru persoanele în vârstă care o doresc.

De asemenea, întrebat de NOS, Pieter Jiskoot, în vârstă de 95 de ani, a încercat de mai mulți ani să găsească ceva pentru a-și sfârși viața. „Mi-am pierdut soția și fiica mea, familia mea nu mai vine să mă vadă și nu mai pot citi”, a spus acest cititor asiduu.

„Sunt redus la gândurile mele și acestea se întorc mereu spre trecut”, a adăugat el, „viitorul a dispărut”.

AFP