Încercarea de a oferi ajutor unei persoane care se luptă cu simptomele depresiei poate fi una destul de grea și nu de puține ori te poți simți neputincios. Atunci când vorbele şi încurajările nu au rezultatul dorit, este timpul să adopţi o nouă strategie.

treacă peste depresie

Doar ascultă

Pentru o persoană depresivă este important să fie ascultată şi susţinută din punct de vedere emoţional. Aşadar, fă-ţi timp pentru persoana dragă, ascult-o cu calm ori de câte ori simte nevoia să se destăinuie şi oferă-i compasiune. Acesta este un prim pas în lupta cu depresia.

Documentează-te

A oferi suport unei persoane care suferă de depresie înseamnă şi a te documenta în privinţa afecţiunii. Astfel, vei înţelege mult mai bine ce se întâmplă cu persoana respectivă şi care este procesul acestei afecţiuni.

Găseşte un psiholog

Unei persoane care suferă de depresie îi va fi greu să accepte faptul că are nevoie de ajutor de specialitate. În acest moment, rolul tău este acela de a-i explica motivele pentru care este bine să apeleze la un psiholog. Oferă-ţi ajutorul în căutarea unui specialist şi mergi împreună cu cel drag la un consult.

Fii pozitiv

Implicarea ta în viaţa unei persoane care se confruntă cu probleme depresive este un mare ajutor, chiar dacă nu prea te pricepi să spui vorbe care ajută. Un lucru extrem de important este felul în care te porţi în preajma persoanei în cauză. Atitudinea ta este cheia, aşa că încearcă să fii mereu optimist şi să încurajezi prin felul tău de a fi.

Spune-i că se văd îmbunătăţiri

Un lucru extrem de important este acela de a-i spune persoanei care suferă de depresie că se văd îmbunătăţiri. În general, persoanele depresive tind să renunţe la tratament sub pretextul că nu văd niciun rezultat, însă efectele benefice ale medicamentelor se văd după cel puţin şase luni de la începerea tratamentului. Încurajează-ţi prietenul să nu renunţe la tratament şi fii alături de el în orice moment. Numai aşa va reusi să treacă peste momentele dificile.

A oferi sprijin unei persoane care suferă de depresie înseamnă şi a te documenta în privinţa afecţiunii. Astfel, vei înţelege mult mai bine ce se întâmplă cu persoana respectivă şi care este procesul acestei afecţiuni.

Roagă-te pentru el/ea

Nimic nu e mai de folos pentru cineva decât rugăciunea pentru el/ea.