O echipa internationala de cercetatori a dezvoltat o proteina cu actiune neurologica si a testat-o, obtinand rezultate incurajatoare. Testele experimentale au fost facute pe soareci, iar proteina a ameliorat simptomele anumitor leziuni si boli neurologice, in timp ce la nivel microscopic s-a observat clar ca este capabila sa repare conexiunile dintre neuroni.

Foto: Pixabay

Reteaua neuronala a creierului uman sufera modificari pe tot parcursul vietii, pentru a putea asimila informatiile si a le stoca intr-o maniera adecvata.

Acest lucru se aplica, in special, proceselor legate de generarea si rememorarea amintirilor.

Aceasta a fost o colaborare internațională condusă de Alexander Dityatev, Centrul German pentru Boli Neurodegenerative, Magdeburg; Radu Aricescu, Universitatea Oxford, Anglia; și Michisuke Yuzaki, Universitatea Keio, Tokyo. Acestora li s-au alaturat Kunimichi Suzuki din Tokyo, Jonathan Elegheert din Oxford, Inseon Song din Magdeburg și Hiroyuki Sasakura de la Aichi Medical University, Japonia, ce au proiectat, sintetizat și testat puntea moleculară.

Sinapsele, puncte de intalnire prin care semnalele nervoase sunt transmise de la o celula la alta, joaca un rol central in capacitatea creierului de a se adapta. O serie de molecule specifice, cunoscute sub numele de proteine organizatoare sinaptice, asigura formarea si reconfigurarea sinapselor, ori de cate ori este necesar, noteaza Medicalxpress.

„In laboratorul nostru am studiat efectul moleculei CPTX asupra soarecilor care au prezentat anumite simptome ale maladiei Alzheimer”, explica profesorul Alexander Dityatev, cercetator al Centrului German pentru Boli Neurodegenerative.

Cercetatorii au observat, de asemenea, normalizarea mai multor parametri neuronali importanti care sunt compromisi in cazul Alzheimerului. Mai exact, proteina CPTX a marit capacitatea sinapselor de a se schimba, ceea ce este considerat un proces celular asociat cu formarea memoriei.

CPTX a actionat in mod specific asupra sinapselor care au promovat activitatea celulelor cu care intra in contact si, in final, a crescut densitatea asa-numitelor coloane vertebrale dendritice – mici umflaturi in membrana celulei, esentiale pentru stabilirea conexiunilor sinaptice excitate.

Proteina CPTX este o speranta uriasa pentru suferinzii de boli neurodegenerative. Mai multe aici.