Un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Iowa, citat de The Telegraph, descoperă că sentimentele sunt mai puternice decât amintirile și că pacienții afectați de amnezie încă au un simțământ de căldură atunci când își întâlnesc rudele sau prietenii.

bolnavii de Alzheimer iubescPersoanele care suferă din cauza bolii Alzheimer se bucură să îi vadă pe cei dragi, chiar și atunci când nu îi recunosc. Un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Iowa, citat de The Telegraph, descoperă că sentimentele sunt mai puternice decât amintirile și că pacienții afectați de amnezie încă au un simțământ de căldură atunci când își întâlnesc rudele sau prietenii. Efectul întâlnirilor este atât de puternic, spun cercetătorii, încât este evident că vizitele regulate la pacienții bolnavi de Alzheimer pot îmbunătăți considerabil starea de spirit a acestora.

Justin Feinstein, coordonatorul cercetării, apreciază că „o simplă vizită sau un telefon din partea membrilor familiei ar putea avea un efect pozitiv durabil pentru fericirea pacientului, deși acesta va uita cu rapiditate de vizită sau de apel.”

Pe de altă parte, menționează Feinstein, „neglijența din partea personalului care asistă pacientul îl poate face pe acesta să se simtă trist, frustrat și singur, chiar dacă nu își poate  aminti ce l-a supărat.”

Cercetătorii și-au verificat teoria printr-un experiment care a vizat expunerea pacienților de Alzheimer la clipuri video cu încărcătură emoțională puternică și să compare timpul de persistență a sentimentelor după vizionarea materialelor. S-a observat că în timp ce sentimentele persoanelor sănătoase se estompau în timp, cele ale bolnavilor de Alzheimer durau mai mult, deși ei nu-și mai puteau aminti conținutul clipurilor pe care le vizionaseră. De asemenea, cercetătorii au notat că tristețea dura puțin mai mult decât sentimentul de bucurie.

Această descoperire e o încurajare pentru apropiații bolnavilor de Alzheimer, care sunt înclinați să creadă vizitele lor nu au prea mare valoare pentru pacientul care nu își amintește nimic despre cei dragi. Totodată studiul contrazice opinia populară conform căreia ștergerea amintirilor dureroase ar putea atenua sentimentul de tristețe.