Frica a reprezentat un element indispensabil pentru supravietuirea speciei, nu insa si fobiile, fricile patologice.

Acestea se manifesta sub forma unei frici intense, iraţionale, persistente în faţa unor anumite situaţii, obiecte, activităţi sau persoane.

Simptomul principal al acestei dereglări este dorinţa excesivă, iraţională, inexplicabilă de a evita subiectul ce o provoacă.

In creier, frica activeaza o serie de circuite neurologice, care  permit sa reactionam la evenimente neasteptate si sa ne ferim de pericole; in cazul fobiilor, aceleasi mecanisme se activeaza in lipsa vreunui pericol real, ca o alarma declansata din greseala.

„Familia” fobiilor este extrem de numeroasa. De fapt, orice obiect, fiinta sau situatie pe care ne-o putem imagina ne poate provoca o fobie.

Asta insa numai daca – spun specialistii – suntem „predestinati” genetic.

În rândul femeilor, ele sunt cele mai frecvente boli mentale, pentru toate grupele de vârste.

Sa discutam mai jos despre cateva dintre cele mai ciudate fobii.

1) Alodaxofobia  –  frică în fata opiniilor altor persoane.

2) Agorafobia (teama excesiva de locurile publice, prea mari, prea mici sau prea aglomerate), este de obicei insotita de atacuri de panica – stari de frica intensa, care  ar putea lovi brusc in lift, pe scara rulanta, in avion, la supermarket sau chiar  in sala de cinematograf.

3) Arahnofobia sau frica de paianjeni, reprezinta un  comportament  al oamenilor care  s-a transmis din generatie in generatie inca din timpurile in care primele epidemii au lovit omenirea, afirma cercetatorii germani de la Universitatea din Wurzburg.

In acele timpuri se impamantenise ideea ca arhnidele sunt purtatoarele bolilor si ca  aceste insecte ar fi  reprezentante ale spiritelor malefice.

„Una din trei femei si unul din cinci barbati recunosc faptul ca se tem de paianjeni. Fobia se regaseste in credinta impamantenita conform careia astfel de insecte sunt otravitoare.

4) Acrofobia, sau “vertigo”, este o afectiune care se mai poate descrie drept frica extrema de inaltimi, iar persoanele care sufera de aceasta fobie, au o  perceptie alterata a dimensiunilor verticale.

Cu cat este mai puternica acesta frica, cu atat persoanele afectate au probleme mai mari in estimarea dimensiunilor verticale, fapt care duce la erori de perceptie resimtite de creier.

5) Barofobia –  frica de gravitatie. Această teamă are două feluri principale de manifestare : fie că subiectul se  teme că dintr-o dată va începe să pluteasca  în stare de imporabilitate, fie  rămâne ţintuit de pământ, incapabil să mai ridice piciorul pentru a face un pas.

6) Logizomecanofobia –  frica de computere.

7) Eufobia –  frica de a auzi veşti bune.

8) Efebofobia – teama de tinereţe Este frica psihologică şi socială de tinereţe, teama de efemeritate a vieţii.

9) Ergasiofobia – teama de muncă.

Este o boală persistentă care cauzează importante disfuncţii şi dizabilităţi psihologice.

10) Ideofobia – frică de idei

11) Itifalofobia – teama de… erecţie!

Este definită drept teama anormală şi nejustificată la vederea unui penis în erecţie.

12) Neofobia – teama de nou sau experienţe noi. În forma mai puţin accentuată, neofobia se manifestă prin refuzul de a încerca noi lucruri sau ruperea unei rutine.

11) Selenofobia – frica de lună.

12) Turofobia – frica de brânză, manifestata  prin teama si dezgustul de a atinge sau de a mânca brânză.

13) Tafofobia – teama de a fi îngropat de viu

Este frica de a fi pus într-un mormânt inca  viu din cauza unei constatări incorecte a decesului. Cu secole în urmă, înainte de apariţia medicinei moderne, această teamă nu era iraţională în totalitate.

De-alungul istoriei se cunosc numeroase cazuri de oameni îngopaţi accidental de vii.

14) Uranofobia – frică de rai

15) Paraskavedekatriafobia – teama de ziua de vineri 13

Vineri, 13, indiferent de lună este considerată o zi ghinionistă în ţările vorbitoare de engleză, germană, poloneză, bulgară şi portugheză. Paraskavedekatriafobia este un cuvânt provenit din greacă si inseamna chiar…vineri 13.

16) Gamofobia –  frica de căsătorie

17) Genofobia –  frica de sex

18) Hipopotomonstrosecvipedaliofobia –  frica de cuvinte lungi.

19) Leukophobia – este teama de culoarea albă. Melanophobia este teama de culoarea neagră.

De fapt, există temeri faţă de fiecare culoare, notate ca atare de specialişti.

20) Panfobia – este teama de orice. Potrivit specialiştilor este o condiţie medicală cunoscută ca frică nonspecifică sau frica de tot si de toate, descrisă drept o teamă vagă şi persistentă fata de un rău necunoscut.

21) Pteronofobia – este frica de a fi gâdilat cu pene.

22) Triskaidekafobia –  frica de numărul 13.

23) Venustrafobia – frica de femei frumoase.

24) Xantofobia –  frica de culoarea galben sau cuvântul “galben”.

25) Xenoglosofobia –  frica irationala fata de limbile străine.

Dvs. ce fobii aveti?