Cu ajutorul savanților, știința avansează zi de zi, și noi descoperiri apar în domeniul medical, spre folosul întregii omeniri. Cercetătorii de la Del Monte Neuroscience Institute din cadrul University of Rochester Medical Center au început să lucreze la un studiu menit să-i ajute pe medici să identifice o subcategorie de persoane cu tulburări din spectrul autismului (Autism spectrum disorders – ASD).

diagnosticarea autismului

Oamenii de știință vor să dezvolte un „instrument“ care să ajute la diagnosticarea tulburărilor de autism. Este vorba despre un test care va consta în măsurarea rapidă a mișcărilor ochilor. Această investigație ar putea să indice un deficit într-o anumită regiune a creierului care are un rol important în dezvoltarea emoțională și socială a oamenilor, notează sciencedaily.com.

Prof. Dr. John Foxe, directorul Institutului menționat mai sus și co-autorul studiului, a explicat că aceste descoperiri se bazează pe îndelungi cercetări care au relevat că mișcările oculare ar putea reprezenta o cale („o fereastră“) de a pătrunde într-o zonă a creierului care ar fi responsabilă de o serie de tulburări neurologice și de dezvoltare, dintre care face parte și Autismul.

Tulburările din spectrul autismului

Este vorba despre o serie de simptome mai mult sau mai puțin grave care variază de la o persoană la alta. Din acest motiv este dificil să se pună un diagnostic clar și să se stabilească tratamentul adecvat. Înainte de diagnosticare și terapie este absolut necesar să se identifice ce tip de tulburare din spectrul autismului este.

Mișcările rapide ale ochilor

Mișcările oculare și mecanismul prin care creierul controlează și procesează ceea ce alegem să privim au captat interesul oamenilor de știință neurologi de foarte mulți ani, ei efectuând numeroase cercetări în domeniu. Schimbarea atenției vizuale de la un obiect la altul, fenomen numit de oftalmologi drept „sacade“ (secvențe de mișcări), este un proces esențial pentru a te deplasa, a înțelege și a interacționa cu lumea din jur.

La oamenii sănătoși, aceste mișcări ale ochilor sunt astfel: rapide, precise, clare și redirecționează privirea de la un punct de interes la altul. Cerebelul, numit și creierul mic, este regiunea sistemului nervos central situată în părțile posterioară și inferioară a emisferelor cerebrale și are rolul de a regla mișcările, emoțiile și latura cognitivă. Prin urmare, există numeroase dovezi care demonstrează că structura creierului mic este alterată la unele persoane care suferă de o tulburare din spectrul autismului.

Autorii acestui studiu au efectuat o serie de experimente pe subiecți care sufereau de o formă sau alta de autism. Cercetătorii le-au cerut participanților să urmărească o țintă vizuală care apărea în diferite zone ale ecranului. Testele respective au fost astfel concepute încât persoanelor să le fie greu să urmărească până la capăt ținta, unele chiar pierzând-o din raza de acțiune.

La oamenii sănătoși, creierul ar fi ajustat corect mișcările oculare când sarcina se repeta, pe când cei suferinzi de autism au continuat să piardă din vizor ținta. Acest lucru susține că acea regiune care controlează comenzile senzoriale din cerebel ar afecta mișcările ochilor. Incapacitatea creierului de a regla dimensiunea mișcărilor oculare la persoanele afectate de TSA nu doar că poate indica o disfuncție la nivelul cerebelului, dar poate explica și problemele legate de comunicare și deficit de interacțiune socială, probleme întâlnite la mulți pacienți care suferă de o formă de autism.