Un studiu de amploare arata ca exista o legatura intre inaltime si riscul de dementa

Foto: Arhiva Pixabay

Barbatii care sunt mai inalti la inceputul maturitatii au un risc mai scazut sa sufere de dementa la batranete, arata un studiu realizat pe aproape 700.000 de subiecti.

Cercetari anterioare aratasera ca inaltimea poate fi un indicator al factorului de risc in cazul dementei, arata Medical Xpress.

Pentru acest studiu realizat de oameni de stiinta de la Universitatea din Copenhaga au fost monitorizati 666.333 de barbati danezi nascuti in perioada 1939 – 1959. 70.608 dintre acestia erau gemeni.

Din acest total, 10.599 de subiecti au fost intr-adevar diagnosticati cu dementa la batranete.

Din studiul publicat de bioRxiv a reiesit ca, pentru fiecare 6 centimetri in plus fata de inaltimea medie, riscul de dementa era diminuat cu 10%.Acest lucru era valabil inclusiv in cazul fratilor, chiar gemeni, ceea ce inseamna ca dementa nu poate fi explicata (doar) genetic.

Oamenii de stiinta au vrut sa vada daca inteligenta si educatia joaca si ele vreun rol in riscul de dementa. Au observat ca diferentele aproape ca nu existau.

Studiul nu poate fi generalizat si asupra femeilor, spun oamenii de stiinta, fiind nevoie sa fie reluat si pe subiecti de sex feminin.