Un pompier român înfruntă sălbăticia extremă și aleargă pentru copiii cu autism, „a căror cursă nu se sfârșește niciodată”: Rămân cu sechele după orice competiție extremă… dar rugăciunile m-au ajutat. Ele mă țin în picioare

pentru copiii cu autism

Primul român care a participat la ultramaratoane în deșert alergând în scop nobil, pentru a-i ajuta pe copiii cu autism din Botoșani, pompierul Iulian Rotariu, a luat startul duminică, la un nou maraton extrem, care se desfășoară în Patagonia.

Pompierul Iulian Rotariu, din Botoșani va alerga, în perioada 12 – 19 noiembrie, alături de alți 311 maratoniști din 60 de țări, înfruntând temperaturi și condiții extreme, într-o zonă exclusiv muntoasă, cu lacuri și dune de nisip, la o altitudine de 3000 de metri.

Cursa „Racing The Planet Ultra Patagonia 2017” este organizată de Fundația 4 Deserts și se va derula în Argentina pe parcursul a 250 de kilometri, într-o zonă cu un relief extrem de variat, cursa clasându-se în primele zece în lume ca dificultate.

„Și de această dată, Iulian Rotariu va alerga în spirit caritabil, 250 de kilometri în șapte zile, pentru a face cunoscută și a sprijini , succesul lui însemnând un pas spre integrarea acestor copilași. Perseverența colegului nostru pentru ocuparea podiumului are ca beneficii asigurarea celor necesare copiilor cu astfel de afecțiuni, din dorința de a le oferi o copilărie fericită și un mediu propice dezvoltării. Zilnic va alerga câte un maraton, aproximativ 43 de kilometri, iar în a 5 –a zi va alerga circa 80 de kilometri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoarul pentru Situații de Urgență Botoșani, Dorina Lupu, conform Mediafax.

Până în prezent, Iulian Rotariu a participat la trei ultramaratoane – Gobi March (China, în iunie 2016), Atacama Crossing (Chile, în octombrie 2016) și Sahara Race (în mai 2017), unde s-a clasat pe locul I la categoria lui de vârstă și locurile IV și respectiv VI la general.

Iulian Rotariu a povestit că, deși condițiile din deșert sunt greu de suportat, nu se gândește niciodată se renunțe deoarece aleargă în scop caritabil pentru copiii cu autism din Botoșani, iar rugăciunile și speranțele celor de acasă îi dau întotdeauna puterea să continue.

„De multe ori sunt întrebat de ce mă întorc să concurez la aceste maratoane extrem de dificile. Eu alerg pentru copiii a căror cursă nu se sfârșește niciodată. Totuși, sunt pompier, așa că pentru mine viața are prioritate. Chiar dacă rezultatele obținute nu mă clasează pe primul loc, eu dau cât pot… Îmi depășesc limitele, dar pentru mine viața are prioritate. Rămân oricum cu sechele după orice competiție extremă – degerături, insolație, unghii distruse… dar rugăciunile m-au ajutat. Ele mă țin în picioare – rugăciunile mele și a celor de acasă”, a povestit Iulian Rotariu.

Pompierul spune că de mic copil îi plăcea să alerge, însă abia în urmă cu câțiva ani, după o problemă în familie, și-a descoperit noua vocație – aceea de a alerga la maraton.

„De mic mi-am dorit să alerg. Alți copiii își doreau mașinuțe sau jucării, eu vroiam să alerg în deșert și la polul nord. Copiii râdeau de mine, dar acesta a fost visul copilăriei mele. Acum cinci ani, băiețelul meu a suferit o intervenție chirurgicală la Târgu Mureș. A fost operat pe inimă iar operația a durat nouă ore. În tot acest timp eu am alergat într-una în jurul spitalului din Mureș. Atunci m-a abordat cineva și m-a întrebat dacă nu vreau să particip la un maraton. Am spus nu pentru că nu-mi stătea capul la așa ceva, însă după ce am ajuns acasă am început să mă gândesc dacă nu cumva aș putea alerga la maratoane. Primul maraton la care am alergat a fost în Piatra Craiului”, a mai spus Iulian Rotariu.

La competiția din Patagonia, România va fi reprezentată și de o femeie – Cristina Vasilache, de 38 de ani, care s-a înscris și ea la ultramaraton.

Maratoniștii pornesc din apropierea Parcului Național Nahuel Huapi vor ajunge la Muntele Andez, vor trece apoi pe lângă vulcanul stins El Tronador, dar și peste peste ghețarul Ventisquero Negro.