„Fără cei 2% și fără sprijinul firmelor, închiderea centrului Micul Prinț este o certitudine”

Anul acesta ar fi trebuit să aniverseze un deceniu de la înființare. În schimb, un cunoscut centru care ajuta copiii bolnavi de autism din Bistrița-Năsăud și județele învecinate riscă să-și închidă definitiv porțile. Este vorba de Centrul „Micul Prinț”, care se baza pe ajutorul financiar oferit de sute de sponsori și donatori, dar care acum este la un pas de a pune lacăt pe ușă din cauza schimbărilor fiscale propuse de statul român.

Victime vor fi sute de copii care au trecut pragul Centrului în ultimii ani și au beneficiat anual de 7-8 programe de terapie gratuite, scrie ziarul Bistrițeanul.

Situația în care s-a ajuns are o singură explicație: noile modificări fiscale, care par să facă existența ONG-urilor tot mai complicată. Adunarea formularelor prin care se donează asociației 2% din venit e tot mai dificilă, întrucât ANAF cere o împuternicire atașată la aceste formulare. De asemenea, nici firmele mici nu mai sunt încurajate să doneze bani pentru asociații.

În aceste condiții, Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa Bistrița, a explicat de ce închiderea centrului este inevitabilă. „E o certitudine. Centrul nu o să poată funcționa fără cei 2% și fără sprijinul firmelor. Și așa era dificil să funcționăm de la o lună la alta. 90% dintre părinți nu o să-și mai permită să vină. Nu o să aibă cum să susțină terapia. Noi ofeream 7-8 programe de terapie gratuite, anual, de la logopedie, aquaterapie, călărie, terapie prin muzică până la evaluări. Toate acestea se întâmplau cu ajutorul părinților și al acestor formulare”, a explicat președintele asociației, Ana Dragu.

În plus, copiii sunt încadrați în învățământul de masă cu însoțitori școlari, formați și plătiți tot cu ajutorul banilor adunați și oferiți de părinți.

Prin schimbarile fiscale, sponsorii mari trebuie să aibă o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro. Asta va face imposibilă intenția unor firme de a sprijini centrul prin donații.

„Adio, așadar, prietenilor și antreprenorilor care ne-au sprijinit sporadic, cu cât și-au permis, când și-au permis. Adio, 20% din buget. O să ziceti, bine, dar vă salvează formularele de 2% și dorința cetățenilor de a susține activitatea voastră atât de importantă pentru comunitate. Ei bine, nu. Nu le mai avem nici pe alea”, a explicat Ana Dragu, referindu-se la alte condiții suplimentare impuse de ANAF.