Sociologii avertizează de mult timp cu privire la pericolul reprezentat de izolarea în care trăiesc tot mai mulţi oameni, din pricina îmbătrânirii populației, a destrămării familiilor și a unei culturi care promovează individualismul în locul colectivităţii.

singurătate

Noi cercetări care analizează studiile anterioare arată că persoanele care se confruntă cu problema singurătății sunt cu 50% mai expuse la riscul unei morţi premature decât cei care menţin legături sociale, potrivit qz.com.

Studiile anterioare au descoperit că o treime dintre americani sunt singuri și că 18% dintre adulții din Marea Britanie se simt singuri „întotdeauna” sau „adesea”. Cele mai recente cercetări au asociat problema izolării cu problemele de sănătate și, în mod special, cu moartea prematură.

Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie la Universitatea Brigham Young din Utah, a prezentat săptămâna trecută meta-studiile, la o întrunire a membrilor Asociației Americane de Psihologie. Primul metastudiu, care cuprinde 148 de studii reprezentând mai mult de 300.000 de participanți, a stabilit că un număr mai mare de relaţii sociale se asociază cu un risc redus cu 50% de moarte prematură.

A doua meta-analiză se referă la 70 de studii, reprezentând 3,4 milioane de persoane din SUA, Europa, Asia și Australia. Analiza a constatat că izolarea, singurătatea și faptul de a trăi singur expune persoana aflată în această situaţie la un risc de a muri tânăr la fel de mare ca în cazul obezității.

„În contextul unei îmbătrâniri accentuate a populaţiei, este de aşteptat ca efectele asupra sănătății publice să crească. Într-adevăr, multe ţări din întreaga lume recunosc că ne confruntăm cu o «epidemie de singurătate»”, a declarat Holt-Lunstad într-un comunicat de presă.

Studiul urmează să apară în revista American Psychologist. În aprilie 2017, Holt-Lunstad şi-a prezentat concluziile Comisiei pentru fenomenul îmbătrânirii populaţiei din Senatul SUA.

Această „epidemie”, deşi nu se limitează la țările bogate, este asociată cu caracteristicile principale ale unei culturi a bunăstării: o speranță mai mare de viață, numărul în scădere al căsătoriilor, numărul mai mic de copii, creşterea ratei divorţurilor și tot mai mulți oameni care trăiesc singuri.

În luna ianuarie, parlamentarii britanici au înființat o comisie axată pe soluţionarea problemei singurătăţii — măsură luată după uciderea lui Jo Cox, parlamentar care a manifestat un interes puternic faţă de această chestiune —, comisie care în prezent colaborează cu o serie de organizații caritabile care au în vedere grupuri de persoane expuse la risc, printre care bătrâni, refugiați, tineri și proaspeţi părinți.

Holt-Lunstad a sugerat câteva modalități pentru soluţionarea problemei mortalității premature. Oamenii ar trebui să se pregătească social şi financiar pentru pensionare, a spus ea, deoarece atât de multe relaţii sociale sunt legate acum de locul de muncă. De asemenea, designerii și planificatorii ar putea îndeplini un rol prin preocuparea de a asigura comunităților spaţii sociale, precum grădinile de exemplu, pentru a încuraja asocierile și interacțiunea dintre oameni.