Primul lucru care se poate observa cand vine vorba despre aceasta boala este pierderea simtului mirosului. Acest fapt a fost demonstrat intr-un studiu, publicat in JAMA Neurologie, care ne arata ca persoanele in varsta, cu simtul olfactiv pierdut sunt mai susceptibile de a avea dificultati mentale, care pot evolua spre boala Alzheimer.

miros si insuficienta cognitiva usoara, Alzheimer

Boala Alzheimer este insotita de tulburari cognitive si eventual si alte forme de dementa.

Studiul a fost realizat pe 1400 de seniori, cu varste peste 79 de ani, cu totalitatea functiilor mentale corespunzatoare. Testul a fost realizat prin evaluarea simtului olfactiv prin adulmecarea diferitelor mirosuri si alegerea uneia din patru variante. Aveau de mirosit mancare ca de exemplu banane, ceapa, dar si arome nealimentare – terebentina, benzina, diluant.

Perioada a fost de 3 ani si jumatate iar studiul a aratat ca 250 de persoane erau in curs de a dezvolta insuficiente cognitive usoare. Aceste deficiente pot arata probleme de memorie si de judecata, iar acestea pot duce la dementa si la alte posibile probleme de sanatate mentala.

Dintre cele 250 de persoane, 64 au prezentat semne ale bolii Alzheimer.

Persoanele cu scorurile cele mai slabe la aceste teste aveau de 2.2 ori mai multe sanse de a dezvolta insuficiente cognitive usoare. De asemenea studiul a demonstrat ca rezultatele cele mai proaste la testele de miros erau legate de dezvoltarea bolii Alzheimer.

Pe de alta parte testele au demonstrat ca scorurile bune la testele de miros erau urmarea ameliorarii problemelor de dementa.

Aceste teste pot ajuta oamenii normali din punct de vedere mental, in vederea descoperirii precoce a problemelor de dementa prin efectuarea unor teste olfactive si de a preveni astfel aparitia bolii Alzheimer. Aceasta teorie a fost formulata de liderul echipei de cercetatori, Rosebud Roberts, profesor de neurologie la Mayo Clinic.

Acest standard poate fi utilizat in randul persoanelor in varsta, iar in cazul in care inregistreaza scoruri slabe acestea pot duce la insuficiente cognitive usoare si mai tarziu la boala Alzheimer. Daca cineva deja are probleme de declin cognitiv acest test ii poate impiedica sa progreseze la boala Alzheimer si dementa.

Acest test este eficient, deoarece boala Alzheimer si alte forme de dementa afecteaza exact partea din creier responsabila cu distingerea mirosurilor. Daca aceasta parte este afectata, se poate ajunge la dementa.

Profesorul Roberts ofera si o alta explicatie in cazul in care o persoana obtine scor scazut la testarea olfactiva, care se mai poate datora afectiunilor cronice ale sinusurilor sau ale aparatului respirator al pacientului si nu dementei.

Este nevoie totusi de efectuarea unor cercetari suplimentare pentru a demonstra legatura dintre simtul olfactiv si dementa.

Se estimeaza ca aproximativ 10 pana la 25% dintre seniori  au insuficienta cognitiva usoara, iar cea mai comuna forma de dementa este boala Alzheimer.

mai multe pe sursa

Traducerea si adaptarea Planeta Pamant © Copyright 2016
Sursa: healthylifeidea.com