Un moment atât de frumos precum venirea pe lume a unui copil poate fi urmat adesea de un episod depresiv ce poate dura până la 3 săptămâni.

depresie postnatală

Emoțiile venirii pe lume a copilului tău și bucuria de a-l ține în brațe poate veni la pachet cu anumite simptome precum oboseală acută, pierderea apetitului, anxietate, o tristețe inexplicabilă, o instabilitate emoțională sau chiar insomnie.

Aproximativ 80% dintre femei ajung să se confrunte cu unul sau mai multe simptome dintre cele enumerate după venirea pe lume a micuțului însă cu o alimentație corespunzătoare și cu suport familial acest episod poate trece foarte repede și ușor.

Imposibilitatea de a lua decizii

Dacă pe lângă tristețe în perioada de depresie postnatală te poți confrunta și cu refuzul de a lua anumite decizii cu privire la cel mic sau chiar și la tine ori cu incapacitatea de a alege. Și asta deoarece frica și instabilitatea emoțională lasă loc liber gândurilor de tot felul care te împiedică să îți asumi responsabilitatea în totalitate.

Reacții diverse pe fond emoțional

Din păcate depresia este cel mai periculos dușman ce poate afecta activtatea creierului mai ales că influențează secreția de serotonină, care este responsabilă cu buna dispoziție și controlul emoțiilor.

Orice fel de dezechilibru după naștere mai ales cel la nivelul creierului în combinație cu grija și frica pentru cel mic își pot pune amprenta asupra stabilității tale emoționale și poate fi responsabil de episoadele de plâns aparent fără motiv sau de grijile exagerate.

Află cum se tratează depresia anxioasă AICI

Epuizarea fizică și lipsa somnului

Imediat după naștere chiar dacă ai ajuns acasă nu te poți bucura d un somn împlinit, mai ales că alăptatul și bebelușul care se trezește des pe parcursul nopții fac din somnul tău o opțiune. Cel mai bine este să profiți atunci când cel mic doarme ca să te odihnești și tu. În cazul în care depresia post partum și-a pus amprenta asupra ta, deși s-au evidențiat semnele de oboseală fizică nu vei putea dormi nici măcar 5 minute fără a nu te măcina de mii de gânduri.

O gândire pesimistă

Unul dintre cele mai periculoase simptome ale depresiei post partum este gândirea negativă și gândurile negre ce pot fi un adevărat pericol atât pentru mamă cât și pentru cel mic, motiv pentru care este indica să nu eziți să ceri ajutorul de specialitate. Nu este o rușine să te confrunți cu un episod depresiv, acest aspect nu îți pune la îndoială calitățile tale maternale. Depresia este o boală care trebuie tratată ca atare și poate fi învinsă în majoritatea cazurilor.