Semnele accidentului vascular cerebral se pot recunoaște, dar sunt și ușor de confundat cu simptome banale. Iată de ce e important să mergi la medic, imediat ce observi că ceva nu este în regulă.

O persoană din 6 va suferi un accident vascular cerebral (AVC) la un moment dat, pe parcursul vieții. Peste 60.000 de români suferă anual un AVC, iar 54.000 de români mor în fiecare an din cauza unui AVC. 10 factori de risc sunt responsabili de 91% dintre accidentele vasculare cerebrale. Să recunoști rapid semnele accidentului vascular cerebral și prezentarea imediată la un spital specializat cresc șansele de supraviețuire și reduc rata dizabilităților.

Cum apare AVC

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul se sparge (AVC hemoragic). Sau când este blocat de un cheag sangvin (AVC ischemic). În timpul unui AVC, celulele nervoase din apropiere suferă din cauza lipsei oxigenului și a nutrienților. Ceea ce poate duce la dizabilități permanente. Stilul de viață nesănătos este principala cauză a accidentului vascular cerebral (AVC).

“O mare parte a accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate prin conștientizarea și eliminarea factorilor de risc. Studiul InterStroke a demonstrat că 10 factori de risc influențabili sunt responsabili pentru apariția a 91% dintre accidentele vasculare cerebrale. Printre aceștia, se numără hipertensiunea arterială, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrată, obezitatea abdominală, fumatul, consumul de alcool, diabetul zaharat, bolile cardiace și diverși factori psiho-sociali.”, afirmă dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Tensiunea trebuie ținută sub control

“Hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc care poate fi modificat. Fiind implicată în jumătate dintre accidentele vasculare cerebrale. Așadar, controlând tensiunea arterială, realizăm și prevenția unei mari proporții din accidentele vasculare cerebrale. În același timp, trebuie să se știe că pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a suferi un AVC. 15% din totalul AVC apar pe fondul fibrilației atriale. Aceste accidente sunt mai severe decât cele care nu se asociază cu fibrilația atrială. La rândul lor, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială pot fi prevenite și controlate prin adoptarea unui stil de viață sănătos (efort fizic, dietă, menținerea greutății corporale). Educația pentru sănătate, de la cele mai mici vârste, este esențială pentru prevenirea AVC, dar și a altor boli cardio-metabolice.”, explică dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

La spital, de urgență!

În cazul unui AVC, pacientul trebuie transportat la spital cât mai repede cu putință. De preferat, în decurs de o oră, pentru a evita decesul și dizabilitățile.

“Prezentarea rapidă la un spital specializat în tratamentul AVC, după apariția simptomelor, și tratamentul instituit precoce maximizează șansa de succes terapeutic și de recuperare post-AVC. Mijloacele de tratament pentru accidentul vascular cerebral s-au perfecționat continuu în ultimii 15 ani. De la introducerea trombolizei intravenoase și până la mijloace mai sofisticate, precum trombectomia endovasculară. Pacienții cu AVC au o șansă mai bună de a supraviețui după un prim episod, în comparație cu generațiile anterioare. În același timp, pacienții trebuie să fie conștienți că, dacă nu-și schimbă stilul de viață care a determinat apariția primului accident vascular cerebral, posibilitatea unei recidive rămâne crescută. De asemenea, este esențial ca un pacient cu AVC să respecte întocmai tratamentul prescris de medic la externarea din spital după un accident vascular cerebral.”, a declarat dr. Armand Frăsineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina din București.

Care sunt semnele accidentului vascular cerebral

Recunoașterea unui accident vascular cerebral se poate face folosind metoda FAST (Face (față), Arms (brațe), Speech (vorbire), Time (timp)), dezvoltată de World Stroke Foundation. Acestea sunt semnele care trebuie urmărite:

  • rigiditate într-o parte parte a feței, de obicei la nivelul gurii și a ochilor
  • inabilitatea de a ridica ambele brațe
  • probleme cu vorbitul sau inabilitatea de a comunica

În cazul în care sunt observate aceste simptome, trebuie apelat cât mai repede numărul de urgență 112. Sau persoana respectivă trebuie transportată la cel mai apropiat spital.

Așadar, dacă apar oricare dintre semnele accidentului vascular cerebral, mergi de urgență la medic. Fiecare minut pierdut în timpul unui accident vascular la nivelul unei artere mari a creierului, cum este artera cerebrală medie, înseamnă: aproximativ 1.9 milioane de neuroni pierduți, 14 milioane de sinapse pierdute, distrugerea a 12 km de fibre nervoase mielinizate, creierul unui pacient cu AVC ischemic îmbatranește cu 3,6 ani la fiecare oră fără tratament.

sursa

Sursa foto: 123rf.com