Tratamentul pentru Alzheimer este cu atat mai eficient cu cat este inceput mai devreme. Primele simptome ale bolii Alzheimer

O persoana apropiata are un comportament bizar in ultima vreme sau ati remarcat ca incepe sa aiba probleme cu memoria? Mama v-a povestit cum s-a ratacit recent cand mergea sa faca cumparaturile obisnuite sau tata a inceput sa repete la nesfarsit aceleasi intrebari.

primele simptome ale bolii

Semnele care apar in primele stadii ale bolii Alzheimer sunt foarte greu de identificat, tocmai pentru ca dupa o anumita varsta unele “scapari” ale memoriei sunt percepute ca fiind normale.

Multa lume confunda boala Alzheimer cu dementa. Care este diferenta? Alzheimer este o boala, in timp ce dementa, care se manifesta prin pierderea memoriei si dezorientare, este un simptom al bolii. Dementa nu se manifesta numai in cazul bolnavilor de Alzheimer.

Este adevarat ca boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza a dementei la varstei a treia. Boala Alzheimer este o boala degenerativa ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul. Aceasta afectiune este mai grava decat pierderea moderata a memoriei ce apare la persoanele in varsta. Boala se asociaza si cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si abilitatii de a efectua activitatile zilnice.

Unele modificari la nivelul memoriei sunt normale dupa o anumita varsta, insa problemele de memorie care ajung sa creeze dificultati in viata de zi cu zi nu trebuie privite ca o stare de normalitate. In majoritatea cazurilor, primii care observa aparitia simptomelor sunt membrii familiei sau apropiatii.

Cele mai frecvente simptome care semnaleaza debutul bolii Alzheimer sunt:

  • Pierderea memoriei de scurta durata. Desi amintirile mai vechi par sa nu fie afectate, persoanele cu dementa pot uita adesea experientele recente. Oricine poate sa nu isi aminteasca detalii legate de un eveniment recent sau de o conversatie, insa persoanele cu dementa uita intreg evenimentul.
  • Repetitia. Persoanele afectate de dementa pot repeta la nesfarsit aceeasi povestire, uneori chiar folosind aceleasi cuvinte. Ele pot sa puna iar si iar aceleasi intrebari, indiferent de cate ori li s-a raspuns inainte.
  • Dificultatile de limbaj. Tuturor ni se intampla sa avem cate un lapsus si sa nu ne amintim un cuvant, insa persoanele cu dementa se pot confrunta cu aceasta problema chiar cand este vorba de cuvinte uzuale.
  • Schimbarile de personalitate. Dementa se poate manifesta si prin schimbari bruste ale starii de spirit. Persoana poate sa se intristeze subit, de exemplu, sau sa se infurie, fara nici un motiv evident. De asemenea, poate inceta sa mai faca activitatile care altadata ii faceau placere si sa devina retrasa sau suspicioasa fata de membrii familiei.
  • Dezorientarea si confuzia. Persoanele cu dementa se pot rataci in locuri pe care le cunosc foarte bine, ca de exemplu in imprejurimile propriei case. De asemenea, pot intampina dificultati atunci cand se ocupa de treburi obisnuite din viata de zi cu zi, cum ar fi prepararea cinei sau barbieritul.
  • Lipsa de igiena. Acesta este uneori cel mai evident simptom al bolii Alzheimer. Persoane care obisnuiau sa fie foarte atente la tinuta si igiena lor pot incepe sa poarte haine murdare sau sa nu se mai spele.
  • Comportamentul bizar. E normal de exemplu sa nu punem cheile la locul lor si apoi sa uitam unde le-am pus, insa persoanele cu Alzheimer pot incepe sa se comporte bizar, sa puna, de exemplu, pasta de dinti in frigider sau laptele in baie, sub chiuveta.

Aparitia unora din aceste simptome nu inseamna neaparat ca este vorba de boala Alzheimer. Pentru un diagnostic corect, este necesar sa consultati un medic pentru o evaluare amanuntita.

Nu ignorati simptomele

Ati remarcat simptomele la o persoana draga, dar parca nu vreti sa o indemnati inca sa consulte un medic. Va ganditi ca e mai bine sa asteptati sa vedeti daca situatia se schimba. Multi oameni amana acest consult chiar si cativa ani dupa ce remarca primele simptome. De cele mai multe ori acest lucru se intampla pentru ca:

  • va faceti griji ca persoana se va simti ofensata sau se va infuria daca amintiti despre problemele sale cu memoria;
  • considerati ca Alzheimer e o boala incurabila si n-are nici un rost sa va grabiti sa primiti o veste proasta;
  • adanc in sufletul lui, nici un om nu vrea sa recunoasca ca sunt intr-adevar probleme.

Iata de ce este indicat sa consultati cat mai repede un medic:

  • Persoana ar putea sa nu sufere de Alzheimer. Nu presupuneti. Chiar daca are dementa, este posibil ca aceasta sa nu fi aparut ca urmare a bolii Alzheimer. Dementa poate fi provocata de multe alte boli si afectiuni, printre care boli ale tiroidei, depresia, abuzul de alcool. Poate aparea chiar si ca urmare a interactiunii dintre anumite medicamente sau a carentei de vitamine.
  • Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat este aplicat mai devreme. Boala Alzheimer nu se poate vindeca, dar se poate trata. Anumite medicamente pot incetini semnificativ evolutia bolii si ameliora simptomele.
  • Cu cat diagnosticul este pus mai devreme, cu atat mai repede va puteti acomoda cu ideea. Este dificil sa accepti ca o persoana draga este bolnava de Alzheimer, insa cu cat aflati mai devreme cu atat mai mult timp aveti sa aflati cat mai multe despre boala si despre modul in care poate fi ingrijit bolnavul si sa va pregatiti pentru perioada care va urma.

Autor: R.M.