Peste sapte milioane de europeni sunt bolnavi de Alzheimer sau au boli inrudite, insa Parlamentul European avertizeaza ca pana in 2020 vor fi 14 milioane de bolnavi daca nu se va gasi un leac.

PE incurajeaza statele membre din UE sa se angajeze activ in elaborarea unui program comun de cercetare in domeniul bolilor neurodegenerative si sa imbunatateasca datele privind boala, informeaza Mediafax.

„Bolile neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson reprezinta una din cele mai importante probleme cu care se confrunta Europa in domeniul sanatatii mintale. In rezolutia adoptata joi, Parlamentul European si-a exprimat sprijinul pentru proiectul-pilot propus pentru programarea in comun a cercetarilor din acest domeniu, ceea ce ar putea conduce la reunirea unei mase critice de competente, cunostinte si resurse financiare”, se arata intr-un comunicat al institutiei europene.

Pacientii de Alzheimer au nevoie de ingrijire, dar si de multe resurse, drept urmare este nevoie de un tratament care sa vindece aceasta boala pentru imbunatatirea nivelului de viata.

Deputatii europeni propun realizarea studiilor epidemiologice si clinice la scara larga in cadrul unei colaborari transnationale, ceea ce ar aduce o valoare adaugata evidenta.

Si pe masura ce cercetarea avanseaza concluziile ar trebui sa fie transmise populatiei ca sa stie cum schimbarile modului de viata pot intarzia si impiedica aparitia bolilor neurodegenerative, in special Alzheimer si Parkinson, si autoritatile sa promoveze „modurile de viata favorabile sanatatii psihice.”
In acest context, deputatii propun lansarea unui „An european al creierului”, pentru a atrage atentia asupra afectiunilor psihice asociate imbatranirii si a masurilor de prevenire a acestora.