Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar putea include dependența de jocuri în lista tulburărilor psihice din sistemul de clasificare a bolilor ce urmează să fie publicat în 2018, informează miercuri Xinhua, citată de Agerpres.

jocuri de calculator

În versiunea beta a celei de-a unsprezecea ediții actualizate a Clasificării Internaționale a Bolilor și Problemelor de Sănătate (ICD-11), dependența de jocuri a fost inclusă în categoria „tulburărilor mintale, comportamentale și de neurodezvoltare”.

Pentru a justifica diagnosticul acestei afecțiuni o persoană trebuie să manifeste o „tulburare de control asupra jocului”, să acorde „o prioritate ridicată jocului până la nivelul la care acesta să prevaleze asupra altor interese și activități de zi cu zi” și să continue să se joace „în ciuda apariției consecințelor negative”, se arată în proiect.

Un astfel de model de comportament este suficient de grav pentru a rezulta o tulburare semnificativă a vieții personale, familiale, sociale, educaționale, ocupaționale sau a oricăror aspecte de funcționare, conform ICD-11.

ICD este un sistem utilizat de cadrele medicale din toată lumea și servește ca standard internațional pentru definirea problemelor de sănătate și a afecțiunilor.

În ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de morți subite și de simptome fizice asociate jocurilor pe calculator.

În 2014, o femeie în vârstă de 27 de ani din China a murit subit după ce s-a jucat timp de zece ore fără întrerupere, amintește Xinhua.

În 2015, un tânăr în vârstă de 17 ani din Rusia a ajuns la camera de gardă a unui spital și a murit ulterior după ce a intrat în comă în timp ce se juca. Conform relatărilor, el ar fi jucat jocuri video aproape continuu timp de 22 de zile, întrerupându-se doar ca să doarmă și să mănânce.