sanatate mintalaDrepturile omului nu sunt respectate în cazul a milioane de persoane cu tulburări mintale, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care, cu prilejul Zilei mondiale a sănătății mintale, celebrată la 10 octombrie, lansează apelul ca acești bolnavi să fie tratați cu demnitate, relatează EFE. ‘Tulburările mintale reprezintă 13% din bolile lumii și constituie o treime din toate dizabilitățile legate de sănătate”, a spus într-o conferință de presă Michelle Funk, expert din cadrul OMS. Aceasta înseamnă că este vorba despre “boli care afectează milioane de persoane”, a adăugat expertul.

Au existat diverse studii în locuri foarte diferite ca SUA, Etiopia sau Marea Britanie care au dovedit că persoanele cu tulburări mintale mor cu 10 sau 20 de ani mai devreme decât media populației. Aceasta “nu înseamnă că ele mor direct din cauza bolilor mintale, ci mor de aceleași boli ca și restul populației, dar, pentru că nu sunt tratate ori pentru că sunt tratate dar nu cu eficiență și celeritate precum celelalte persoane, încetează din viață mult mai devreme”, a explicat Michelle Funk.

“Trebuie să se acorde atenție nu numai condițiilor mintale ale acestor persoane, ci și altor tipuri de boală de care acestea ar putea suferi și care de multe ori trec neobservate”, a subliniat expertul, semnalând totodată că există un “vid de tratament pentru aceste persoane”. Michelle Funk a apreciat că ‘demnitatea și drepturile omului” sunt “esențiale pentru refacere” și a denunțat faptul că violența, abuzul sexual sau situațiile de “pacienți uitați pentru tot restul vieții” sunt ceva obișnuit în multe țări ale lumii.

OMS dorește în acest an să transmită mesajul că “demnitatea este foarte importantă” și a lansat o campanie mondială de promovare a tratamentului demn pentru persoanele cu tulburări mintale.

MedNews Sursa: OMS