Boala Alzheimer poate fi acum diagnosticata pe baza unor probe luate din lichidul cefalorahidian, combinate cu tomografii ale creierului. Aceasta noua metoda pentru a afla daca esti predispus la Alzheimer va permite doctorilor sa ia masuri chiar inainte ca boala sa se instaleze sau in stadiile incipiente ale acesteia.

predispus la Alzheimer, O-noua-metoda-pentru-a-afla-daca-esti-predispus-la-Alzheimer

In 2006, 26,6 milioane de persoane sufereau de aceasta afectiune la nivel global, iar pana in anul 2050 se prevede ca unul din 8 oameni va fi diagnosticat cu Alzheimer. Fiind pentru prima oara descrisa de psihiatrul si neuropatologul german Alois Alzheimer, boala ii poarta numele inca din 1906, cel mai adesea aparand la persoanele de peste 65 ani.

Potrivit Medical News Today, dr. Jonathan Schott, de la Institutul de Neurologie, spune ca „in studiul efectuat pe oameni de 70-80 ani s-a descoperit ca unul din trei avea un profil al lichidului cefalorahidian ce prevedea maladia. Folosind RMN-ul, s-a observat ca aceste persoane au suferit o micsorare cerebrala in urmatorul an.

105 persoane cu functii cognitiv normale din acest program au fost folosite pentru testarea tratamentului aflat in studiu. Voluntarii au fost impartiti in doua grupuri: cei cu nivel mare de lichid cefalorahidian amiloid (CSF) si cei cu nivele prea mici ale acestei proteine. Cercetatorii au luat in considerare si anumite gene ce pot declansa afectiunea, creierul subiectilor fiind scanat o data pe an.

Cum semnalele interne ale bolii Alzheimer pot fi depistate cu ceva timp inainte de declansarea propriu-zisa a acesteia, inseamna ca pot fi luate si masuri de prevenire si vindecare mult mai rapid. Cercetatorii au prelevat mostre de la 58 de oameni ce aveau pierderi usoare de memorie si le-au analizat pentru a gasi eventuale proteine ce prevesteau boala. Dupa o medie de 3 ani, 21 dintre subiecti dezvoltasera Alzheimer, 27 sufereau in continuare de usoare probleme cognitive, iar 8 isi revenisera la starea initiala de bine.

Rebecca Wood, directorul executiv al Centrului de Cercetare pentru Alzheimer, spune ca „este frustrant ca inca nu am reusit sa detectam cu acuratete motivele si semnele aparitiei bolii, dar aceste descoperiri reprezinta un inceput promitator”.