depresie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) preconizează că, până în anul 2020, depresia va fi a doua cauză de mortalitate şi dizabilitate în lume, primul loc fiind ocupat de bolile cardiovasculare care provoacă decesul a 17 milioane de oameni anual. Mai mult, la nivel mondial, depresia constituie o problemă majoră de sănătate, fiind prezentă la aproximativ 20% din pacienţii cu boli cardiace.

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă canadieni de la Universitatea „Concordia”, persoanele depresive prezintă un risc de două ori mare de a suferi un infarct miocardic comparativ cu cele care nu suferă de depresie. În plus, conform Asociaţiei Americane a Inimii, depresia apare de trei ori mai frecvent la pacienţii cu boli cardiovasculare care au suferit deja un eveniment coronian acut decât în rândul celorlalţi. Cu cât persoana la care se produce un infarct miocardic este mai tânără, cu atât riscul de a dezvolta depresie este mai mare, prin urmare se poate spune că există o interdependenţă între cele două afecţiuni.

Afectează circulaţia sângelui

Cercetătorii canadieni au reuşit să explice mecanismul prin care depresia afectează inima. Depresia conduce şi la episoade de anxietate sau atacuri de panică şi hipertensiune arterială sau, dimpotrivă, la introvertire şi, implicit, la inhibarea posibilităţii urmării unui tratament adecvat. Toate acestea împiedică o circulaţie adecvată a sângelui în organism şi devin factori cauzatori de boli cardiovasculare. Alte studii realizate în America şi Australia susţin că depresia pare să favorizeze dezvoltarea depunerilor de grăsime şi colesterol în vasele sangvine, despre care se ştie că ar conduce la creşterea riscului de accident vascular cerebral şi al infarct miocardic.

Simptome alarmante

Deseori, simptomele debutului unei boli cardiovasculare pot coincide cu cele ale depresiei şi invers. Pe măsură ce apar dificultăţi de concetrare, tulburări de somn, reducerea apetitului alimentar, anxietate, tensiune interioară, iritabilitate, oboseală sau pesimism (gânduri de vinovăţie şi de inferioritate), depresia urmată de boala cardivasculară se poate instala. Cea mai utilizată şi eficientă abordarea terapeutică s-a dovedit a fi asocierea dintre tratamentul psihologic şi cel farmacologic.

Sursa: http://www.ziarulring.ro/sanatate