“S-a constatat ca mancarea dulce provoaca sentimente pozitive pe termen scurt. Persoanele care se confrunta cu o stare de spirit scazuta pot consuma alimente dulci in speranta ca vor atenua sentimentele pozitive. Studiul nostru sugereaza ca un aport ridicat de alimente dulci este mult mai probabil sa aiba efectul opus asupra sanatatii mintale pe termen lung.” – Anika Knüppel, Ph.D. student la Institutul de Epidemiologie si Sanatate Publica de la University College din Londra

zahar si depresie

Cercetarea lui Knuppel completeaza multe alte studii stiintifice privind legatura dintre zahar si sanatate mintala. In final, toti par sa ajunga la aceasi concluzie: in plus fata de daunele fizice pe care le produce zaharul organismului nostru, exista si un efect negativ asupra sanatatii mintale. Ceea ce nu stim in prezent este magnitudinea sau efectul exact al acestor efecte negative.

Mai multe studii confirma legatura dintre zahar si depresie

Echipa de la University College din Londra a examinat cantitatea de zahar din dieta si problemele comune de sanatate mintala intr-un esantion mare de 5000 de barbati si 2000 de femei care au facut parte din studiul Whitehall II 1980. Ei au comparat grupurile de participanti in functie de aportul de zahar si de sexul lor. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca barbatii cu cel mai mare consum de zahar au avut o sansa de 23% mai mare de a suferi de o tulburare mintala. Ei au bazat acest risc estimativ pe o comparatie cu alti barbati care au consumat cele mai reduse niveluri de zahar. In mod interesant, analiza nu a indentificat aceeasi legatura in cazul femeilor.

Knuppel nu este primul cercetator care leaga dieta bogata in zahar de un risc mai mare de depresie. Iata concluziile mai multor studii efectuate in ultimele decenii. Un studiu realizatde Colegiul Baylor, publicat in 2002, a analizat consumul de zahar in sase tari. Cercetatorii au descoperit ca niveluri mai mare de zahar rafinat au fost asociate cu un risc mai mare de depresie.

In Spania, cercetatorii au evaluat relatia dintre consumul de produse fast food si produse alimentare coapte (briose, gogosi, croissante) si incidenta depresiei. Ei au descoperit ca participantii apartinand unui grup cu cantitati mai mari de consum au prezentat un risc crescut de depresie comparativ cu cei care apartin grupului cu un nivel mai redus de consum.

In cele din urma, in 2015, un alt studiu efectuat in SUA, a efectuat efectele zaharului adaugat si a aportului natural de zahar la 70 000 de femei. In concluzie, cercetatorii au asociat consumul progresiv de zaharuri cu un risc crescut de depresie.

Sursa