Nu e om să nu fi fost dezamăgit sau rănit în viață. De ochii frumoși ai nuștiucui, de prieteni sau chiar de cineva din propria familie. Dar există leac pentru o astfel de suferință: iertarea. Cercetările recente au demonstrat că ea ne vindecă emoțional, ba chiar și fizic.

Când ne gândim la iertare, avem tendința să o percepem ca pe un gest pe care îl facem de dragul alt­cuiva. Dar, în ultimii ani, numeroși psihologi au explicat și mai multe studii au arătat că, atunci când iertăm pe cineva, principalul beneficiar suntem chiar noi. „Când ne angrenăm în procesul ier­tării, în organism se produc mo­di­fi­cări de ordin fiziologic. Iertarea ne eliberează de aşa-numita «furie to­xică». Este o furie care ne poate îmbolnăvi, la modul propriu ,“ a explicat prof. dr. Robert Enright, citat de „Reader’s Digest”. Profesorul Enright este fondator al Institutului Internaţional pentru Ier­ta­re şi autor al unor cărți ce au ca temă îngăduința față de cei ce ne-au făcut rău. În cadrul unei cercetări efectuate cu câțiva ani în urmă și publicată în revista „Psihologie și Sănătate”, echipa sa a studiat efectele iertării asupra sănătăţii mai multor pa­cienţi cu afecţiuni cardiace. Rezultatul a fost uimitor: cei dispuşi să ierte au înregistrat o îm­bunătăţire a circulaţiei sangvine la nivelul inimii, chiar şi la 4 luni de la acordarea iertării.

Ce modificări induce

Explicația constă în faptul că, atunci când furia şi dorinţa de răzbunare ne invadează creierul, sunt activate simultan ambele componente ale sistemului nervos vegetativ – sistemul nervos simpatic, care ne stimulează să acţionăm, şi cel parasimpatic, care ne calmează în situaţii tensionate. Dacă ne gândim că primul funcținează ca pedala de acceleraţie a unui autoturism, iar cel de-al doilea ca frâna, înțelegem că atunci când le apăsăm pe amândouă, simultan, avem parte de un rulaj zbuciumat, neplăcut. Ase­mănător se desfăşoară lucrurile atunci când mesaje contrare, generatoare de stres, sunt receptate de creierul nostru. Iar asta se petrece atunci când suntem încăr­caţi de resentimente.

Un studiu din anul 2011, prezentat de Societatea de Medicină Comportamentală din Milwaukee, a relevat că iertarea poate fi şi un remediu împotriva insomniei. O altă cercetare efectuată la Centrul Medical al Universităţii Duke din SUA a arătat că iertarea poate întări sistemul imunitar al pacienţilor cu HIV. Și mereu apar alte și alte cercetări, care dovedesc că iertarea poate contribui la vindecarea sau măcar la ameliorarea unor afecţiuni.

Un gest nu tocmai ușor

Din păcate, știm cu toții că nu este ușor să ierți o persoană apropiată care ți-a făcut un rău, mai ales când suferința este profundă și recentă. Dar atunci când ne dorim ca relația să continue, iertarea este singura cale. Numai iertând putem să lăsăm în urmă trecutul și să ne concentrăm asupra unor noi țeluri comune. Să îl ierți pe cel ce te-a dezamăgit necesită autocontrol și tărie de caracter.

Dar, cel mai important pas în acest proces este conștientizarea faptului că niciun om nu este infailibil. Oricine greșește la un moment dat, așa cum, probabil, și noi i-am greșit cândva, cuiva.

Desigur, există și excepții, care fac ca iertarea să fie imposibilă sau extrem de dificilă. O astfel de situație este cea când partenerul de viață sau o persoană apropiată repetă aceeași greșeală, iar și iar. Dar, de multe ori, este vorba despre un moment de rătăcire, față de care putem alege să manifestăm clemență. Iar atunci când o facem, ne eliberăm pe noi înșine din postura de victimă și de sub influența celui care ne-a rănit. Și, totodată, scăpăm de teamă, de durere și de gândurile chinuitoare care ne fac rău nouă înșine și reușim să privim din nou cu seninătate spre viitor.

Opinia specialistului:

psiholog psihoterapeut Anca-Elena Vințeanu, psihedelica.wordpress.com

Uneori, un „iartă-mă” spus te poate elibera atât pe tine cât și pe cel căruia i-ai greșit sau care ți-a greșit, iar norii negri din sufletul tău se pot risipi în câteva secunde.

Iertarea este legată de capacitatea noastră de a înțelege și de a iubi. Ca să poți ierta, ai nevoie să înțelegi ce s-a întâmplat atât cu tine, cât și cu celălalt.

Până la iertare, gândurile și emoțiile tale vor avea tendința de a se agăța de acea întâmplare care ți-a adus un prejudiciu sau o supărare, iar starea ta interioară va fi bântuită de trăiri negative, care se pot amplifica, influențându-ți funcționalitatea pe toate planurile. Suferința ta este proporțională cu prejudiciul care ți-a fost adus. Iar iertarea poate veni foarte greu, putând să dureze zile, luni sau ani până la eliberarea de acea amintire traumatică, ce revine mereu și mereu în mintea ta.