Foto: Arhiva Pixabay

Probabil ai trecut si tu printr-o mahmureala si ai incercat sa-ti amintesti ce ai zis si ai facut cu o noapte inainte, cand ai cam exagerat cu alcoolul. Poate pentru prima oara, poate nu, ai inteles pe pielea ta ca alcoolul chiar sterge toate inhibitiile, ca ai spus lucruri pe care in mod normal le-ai fi tinut doar pentru tine.

Poate ca inainte de o intlanire pe nevazute ai baut un paharel, pentru a te calma si a deveni mai increzator. Pentru ca alcoolul are un astfel de efect, ne ajuta sa fim mai relaxati.

Insa nu toate efectele sale sunt pozitive. Pe unii alcoolul ii face veseli, pe altii depresivi, pe altii agresivi. Si de multe ori cand o persoana se comporta neadecvat, se da vina pe alcool, cel in cauza fiind absolvit de responsabilitate. Insa in ce masura e acesta de vina?

Oamenii de stiinta au vrut sa afle raspunsul printr-un experiment si a reiesit ca, in esenta, suntem aceiasi, fie ca am baut, fie ca nu. Empatia are de suferit, nu insa si moralitatea, arata Science Alert.

Studiul, condus de catre Kathryn Francis, conferentiar universitar al catedrei de Psihologie a Universitatii Bradford (Marea Britanie), a presupus masurarea empatiei si a capacitatii de a lua decizii morale ale unor subiecti care au consumat diferite cantitati de alcool.

Cea mai importanta observatie pe care oamenii de stiinta au facut-o in urma acestui experiment a fost aceea ca un grad avansat de ebrietate este asociat cu o scadere a capacitatii de a raspunde la starile emotionale si reactiile celor din jur.

Asta insa nu schimba capacitatea noastra de a distinge intre ceea ce consideram a fi bine si ceea ce este rau.

Concret, in cadrul acestui experiment, participantii au fost pusi in fata unei dileme: ar sacrifica o persoana pentru a salva alte cinci? Oamenii de stiinta au observat ca persoanele care ar fi sacrificat o persoana inainte de a consuma alcool erau la fel de dispuse sa o faca si dupa ce au baut.

O situatie asemanatoare s-a inregistrat si in cazul persoanelor care au refuzat sa sacrifice o persoana pentru a salva alte cinci, atat inainte de consumul de alcool, cat si dupa.

Concluzia: indiferent de cantitatea de alcool pe care o consumam, in principiu gandim la fel, valorile sau lipsa lor se pastreaza.

Vezi siInfluenteaza ordinea in care consumam bauturi alcoolice nivelul de mahmureala? Ce au descoperit cercetatorii