Zilele lungi de vară sunt salvarea persoanelor cu tulburare afectivă sezonieră. Aceasta este o formă de depresie care se manifestă doar toamna şi iarna.

Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) apare mai frecvent la femei, în intervalul de vârstă 20-40 de ani. Potrivit clinicii Cleveland din Ohio, 4-6% din americani suferă de această boală. Însă procentul celor care au episoade depresive tranzitorii în zilele scurte de iarnă este mai mare.

Cum se manifestă

Simptomele TAS apar de la sfârşitul toamnei şi ţin până la venirea primăverii. Ele includ senzaţia de oboseală, tristeţea nejustificată, pierderea interesului pentru activităţile cotidiene, scăderea abilităţii de concentrare, precum şi un apetit crescut asociat cu creştere în greutate.
Paradoxal, la unele persoane, soarele poate fi cauză de depresie. În aceste cazuri, tulburarea afectivă sezonieră apare vara şi se manifestă prin insomnie, apetit scăzut şi pierdere în greutate, iritabilitate şi dificultăţi de concentrare.

Cauzele afecţiunii – insuficient cunoscute 

1. Predispoziţie genetică şi factori de mediu

Potrivit unui studiu reralizat la Universitatea din Virginia, o mutaţie genetică la nivelul ochiului face ca acesta să fie mai puţin sensibil la lumină. Pe de altă parte, TAS este mai frecventă pe măsură ce ne îndepărtăm de Ecuator, spun specialiştii, aceştia concluzionând că numărul crescut de zile însorite „bate” predispoziţia genetică.

2. Ritmul circadian şi dezechilibrele serotoninei

Adaptarea organismului la ziua de 24 de ore, precum şi la schimbările de fus orar, se face cu ajutorul ritmului circadian. Acesta este un mecanism aflat sub influenţa unor substanţe secretate în creier, printre care cele mai importante sunt melatonina şi serotonina. Dereglări în sinteza acestor substanţe pot duce la tulburări de acomodare şi la depresie, în zilele scurte de iarnă.

3. Deficit de vitamina D

Soarele nu ne influenţează starea de spirit doar prin acţiunile asupra creierului şi ochilor. El stimulează producerea de vitamina D în piele, iar nivelurile scăzute de vitamină au fost asociate cu TAS, dar şi cu alte tipuri de depresie. Expunerea la soare a braţelor timp de doar 15 minute, de două ori pe săptămână, fără factor de protecţie solară, asigură necesarul optim al acestei vitamine.

Cum se tratează

Persoanele care suferă de acest tip de depresie sunt sfătuite să petreacă timp în aer liber, pe lumină, şi să fie cât mai active în prima parte a zilei. Medici recomandă exerciţiile fizice, o simplă plimbare în natură, înotul sau folosirea unei biciclete.

Tratamentul medical utilizează lumina artificală ce mimează intensitatea sursei naturale. Un gest simplu, de care puteţi ţine cont acasă, este acela de a folosi becuri cu lumină galbenă. Imediat după trezire, aprindeţi o veioză, apoi, treptat, lămpi cu lumină din ce în ce mai puternică.

Depresia, un pericol pentru sănătate

Unu din patru români suferă de o formă de depresie. Cele mai afectate sunt persoanele între 25 şi 50 de ani, în special femeile, în procent de trei ori mai mare decât bărbaţii. Boala este un factor major de risc pentru bolile cardiace, accidente vasculare cerebrale, diabet zaharat, osteoporoză şi Parkinson. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia este mai nocivă pentru sănătate decât angina, astmul, artrita sau diabetul.