Depresia e una din cele mai comune boli ale secolului 21. Se instaleaza confortabil atat la femei, cat si la barbati.depresie-barbati

Unul din cel mai comune simptome, la ambele sexe, este tristetea. Insa altele sunt specifice barbatilor. Si ei se exprima si greu.

1. Starea de iritare, furia, ostilitatea

Reactioneaza la orice cu furie. Este unul din cele mai folosite moduri ale barbatilor atunci cand vor sa rezolve o problema. Cand simt ca pierd controlul si nu mai sunt stapani pe situatie, incearca sa recastige terenul folosind furia. Sunt furiosi si acasa, si la munca. Asa se explica si faptul ca se distanteaza de familie si de prieteni. Efortul de a-l readuce in sanul familiei e rasplatit cu ostilitate si iritare.

2. Bea mai mult

Incearca sa isi rezolve problemele emotionale cu alcool. Potrivit unor studii, cam 30-50 la suta din barbatii dependenti de alcool sunt si deprimati. Desi pare cea simpla metoda de a-ti ineca amarul, alcoolul o adanceste si mai rau.

3. Comportament sexual compulsiv, cheltuie foarte multi bani

Nu doar bautura poate fi in exces. Incearca sa isi rezolve problemele inclusiv prin sex (poate fi cu orice femeie), arunca banii pe orice, merge la cazinouri si joaca multe jocuri video.

4. Dureri de cap, de stomac sau de spate

Barbatii au tendinta sa isi ascunda suferinta. Sufera in liniste. Iar asta dauneaza. Asa ca se instaleaza durerile fizice.

5. Disfunctii erectile

In anumite cazuri, depresia ii va cauza disfunctii erectile. Si uite asa, depresia poate distruge si viata sexuala.

6. Insomnii

Persoanele deprimate au tendinta ori sa doarma prea mult, ori prea putin. E valabil atat pentru femei, cat si pentru barbati. Nu pot dormi, se trezesc in toiul noptii si se chinuie sa se trezeasca dmineata. Asta e un subiect pe care un barbat il abordeaza de obicei, in discutii.

7. Oboseala

Sentimentul constant de oboseala poate indica probleme psihice. Asa ca, daca deschide subiectul, fii atenta si la alte simptome.

8. Izolarea, lipsa interesului pentru orice

Persoanele deprimate nu sunt doar triste, ci le scade si respectul de sine. Asta ii determina sa se izoleze de partenera sau de prieteni si refuza orice ajutor. In plus, isi pierd interesul si pentru lucruri care altfel le placeau.

9. Ezitari, concentrare insuficienta

Barbatii care sufera de depresie au mult mai multe griji, ori sunt mult mai pesimisti ca alte persoane. In plus, nu se mai pot concentra la fel atunci cand vine vorba de sarcini usoare. Si deciziile le iau mult mai greu. Un exemplu, plata unei facturi, chiar daca are bani in cont si a facut-o de nenumarate ori.

10. Stres si anxietate

Acesti factori duc, de fapt, la depresie. Despre ei, barbatilor le este mai usor sa vorbeasca.

11. Ganduri sinucigase

Studiile arata ca femeile incearca sa isi ia viata mai des ca barbatii. Dar barbatii nu incearca, chiar se sinucid. Barbatii maturi, mai ales cei singuri, sunt mai supusi unui astfel de risc.

Concluzia e ca, atunci cand intalniti aceste simtome, cautati ajutor ne indeamna medguru.ie.. De preferat, de la un specialist.

Sursa:  http://3anyway.ro