După cum ştim cu toţii, orice dependenţă (fie ea de alcool, de droguri, de ţigări, de o anumită stare de confort etc.) creează suferinţă, chiar dacă, aparent, avem impresia că ne simţim bine în pielea noastră. Una dintre dependenţele generatoare de probleme este dependentă de alcool. În spatele dorinţei de a bea se află, de fapt, o stare de lipsă care prin alcool ea nu mai este aşa de apăsătoare. Altfel spus, o persoană care obişnuieşte să bea vrea să uite ceva legat de existenţa sa.

Cercetătorii au observat că alcoolicii au un numitor comun: lipsa afecţiunii în copilărie. Este, de fapt, un strigăt disperat al sufletului după iubire.

Această lipsă, uneori, nu este atât de puternic simţită, adică persoana nu înţelege ce i se întâmplă, dar simte că fără alcool nu poate rezista în faţa vieţii.

Alcoolismul se poate vindeca

Din păcate, o persoană care a devenit alcoolică trăieşte într-o stare continuă de nefericire şi mulţi dintre noi îi condamnăm date fiind efectele consumului de alcool: incapacitatea de concentrare, de a lucra, de a avea o viaţă demnă, de a se calma în unele situaţii, de a fi responsabil faţă de familie şi societate etc.

Înainte de a acuza un alcoolic, poate că ar trebui să înţelegem care este resortul acestei dependenţe pentru că doar în acest fel vom putea să-l ajutăm. Prin urmare, dependenţa poate fi înlăturată dacă se parcurg câţiva paşi. Anturajul persoanei alcoolice ar trebui să poarte multe discuţii,să afle suferinţă care stă în spatele impulsului de a consuma alcool. Un alt pas ar fi acordarea unei asistenţe de specialitate, iar cel de-al treilea, familia şi prietenii să îi ofere multă afecţiune.

Un alcoolic trebuie să iubească lumea din jur

Pe de altă parte, odată ce primeşte afecţiune, persoana în cauză trebuie să înţeleagă că pentru a primi iubire trebuie să oferi şi va începe să ofere pe măsură ce vindecarea îşi arată roadele. Relaţia strânsă dintre alcoolic şi alcool începe să se destrame şi el va lega relaţii cu oamenii, la început, cu famila şi prietenii şi apoi cu alţii.

De asemenea,la baza acestei dependenţe este o copilărie tristă, o supărare puternică pe cineva apropiat,de obicei pe părinţi, care nu i-au asigurat iubire în copilărie şi nu i-au purtat de grijă. Pentru că nu au fost iubiţi de mici, ca adulţi, alcoolicii nu pot iubi, nu li s-a înregistrat în subconştient dorinţa de a oferi afecţiune şi sprijin. Din acest motiv, un alcoolic poate renunţa la tot, inclusiv la familie şi serviciu, dar în faţa alcoolului se simte neputincios.

Dacă mama este în viaţă, pentru a-şi ajuta fiul alcoolic, trebuie să se roage pentru el şi să îi ofere grija şi protecţia de care l-a lipsit în copilărie. Bineînteles, acestea se fac cu iubire totală, necondiţionată. Psihologii şi terapeuţii susţin că acesta soluţie funcţionează perfect, cu şanse de reuşită de 100 %.