Un sistem nervos sanatos conduce la o viata plina de vitalitate si energie, trasaturi care se citesc in ochii oricarei persoane sanatoase, dar si in actiunile sale pline de bucurie, placere si o calmitate launtrica de nedescris.

Enery-Boost-Blog-2 refacem sistemul nervos

Daca pana acum am fost sfatuiti de catre lumea medicala sa ne protejam, in principal, sistemul cardiovascular, se pare ca astazi, mai mult decat ieri, mai mult decat oricand altcandva, trebuie sa invatam cum sa acordam cea mai mare atentie sistemului nervos. Fiind cel mai sensibil sistem din corpul nostru, prin grja pe care i-o acordam, protejam si celelalte sisteme si organe, in primul rand inima si creierul.

Din ce in ce mai multi dintre noi, atunci cand “ne simtim rau” (orice ar inseamna asta), spunem ca: “e din cauza oboselii”, “e de la stres”, “e pe fond nervos”, “e de la psihic” (sau “de la mansarda”!) si tot asa. Toate aceste expresii inseamna, de fapt, acelasi lucru. Sistemul nervos sufera, iar asta duce la suferinta de organ.

chirobig refacem sistemul nervosCe boli pot aparea din cauza nervilor slabiti?

Nervii slabiti ne afecteaza atat fizicul (boli fizice), cat si psihicul (tulburari psihice) si emotionalul (instabilitate emotionala). Pentru a enumera “doar cateva” dintre acestea, am spune: orice tip de reactie alergica, hipertensiune sau hipotensiune arteriala, scleroza multipla, ulcer gastroduodenal, gastrita, afectiuni ale “fierii”, anxietate, atac de panica, depresie, sindrom premenstrual, migrena, insomnie, colon iritabil, intestin permeabil, ADHD, calvitie (cadea parului), tulburari de personalitate, schizofrenie, dementa, Alzheimer, diabet, oboseala cronica, bulimie, anorexie. De fapt, este o lista nesfarsita!

In cele ce urmeaza vom enumera cativa pasi pe care orcine poate sa ii faca pentru a redobandi echilibrul primordial al corpului, alcatuit din echilibrul fizic, psihic si emotional. Prin acestea tehnici simple de vindecare ne putem salva nervii fragili de la continua degradare; invatam cum sa ii hranim corect pentru a deveni mai rezistenti; cum sa calmam un sistem nervos suprasolicitat; cum sa intarim conexiunile dintre neuroni sau legatura dintre sistemul nervos si organele din corpul nostru.

Desigur, aceste tehnici vorbesc numai despre ceea ce putem face din punct de vedere fizic pentru nervii nostri. Dar pentru ca reechilibrarea sa fie completa, aceasta informatie trebuie completata de rugaciune si meditatie, care trebuie sa vina din adancul sufletului fiecaruia.

  1. packagedCel mai important, nimic procesat. Alimentele procesate contin substante straine (E-uri, conservanti, coloranti, indulcitori, etc) pe care organismul nu este pregatit “genetic” sa le recunoasca si nu stie exact ce anume sa faca cu ele. De aceea, pentru ca nu stie ca trebuie sa le elimine, pe multe dintre ele le depoziteaza in tesuturi. Altele raman in sange mai mult timp, si incep sa atace celule si organe sanatoase, unele dintre acestea fiind fibrele nervoase.Fiecare aliment de pe masa noastra trebuie sa fie in stare naturala. Le vom cumpara in cea mai simpla forma – cea fara eticheta!, si le vom gati intr-un mod cat mai putin daunator pentru integritatea celulara a alimentului (fierbere, coacere, deshidratare, blenduire).
  2. 00001275_cafeaEvitam stimulentele (alcool, cafea, condimente picante, bauturile energizante, zaharul). Acestea stimuleaza nervii si ii fac sa lucreze in exces, prin hiperfunctionalitate. Si stimuland nervii, stimuleaza si anumite organe: inima (puls accelerat “de la cafea”), intestin (scaune apoase “de la condimente picante”), stomac (durere de stomac “de la  alcool”).
  1. Evitam alimentele la care avem intoleranta. Fara sa stim, putem avea intoleranta la unele alimente (lapte, oua, cereale, grasimi, dulciuri etc) pentru ca avem intoleranta, de fapt, la substantele din ele: lactoza, proteinele din oua si lapte, glutenul din grau, zaharul din dulciuri, chimicalele din procesate (monoglutamatul de sodiu, spre exemplu). Alimentele grase, spre exemplu, suprasolicita nervii pentru ca acestia trebuie sa stimuleze organele (in acest caz, vezica biliara) sa secrete  o cantitate mai mare de substanta ( “bila”).
  2. Reconstruim mielina. Mielina este invelisul fibrelor nervoase care, atunci cand este distrus, “dezveleste” nervii. Mielina este distrusa de “atacatori” sau se subtiaza cand organismul nu o reconstruieste permanent.Pentru a fabrica mielina, avem nevoie de niste precursori (materiale din care corpul sa o construiasca):
  • Vitamina K2 (mk4 si mk7) este cea mai importanta in producerea de mielina
  • Conenzima Q10. Organe de animele crescute natural, catina sau suplimente;
  • Componenti sulfurosi din varza, usturoi si ceapa;
  • Omega 3 din peste gras, ulei de ficat de cod, seminte de in, ulei de canepa;
  • Minerale si vitamine intr-o forma biodisponibila. Suplimentele care nu sunt chelate (adica legate de aminoacizi) nu se absorb decat foarte putin, sub 3% si sunt scumpe. In schimb, din argila se absorb tot atatea si este mult mai accesibila ca pret.La fel de eficiente sunt plantele (tincturi, ceaiuri, decocturi, pulbere); minerale coloidale; uleiul de magneziu masat pe piele. Vitaminele cele mai importante pentru refacerea fibrelor nervoase B-urile si cele solubile in grasimi (A, D , E si K), dar si vitamina C; flavonoizii din fructe si legume; multe salate si frunze verzi; fructele cat mai colorate.
  1. Chlorella-pyrenoidosa-pillConsumam alimente bogate in B-uri si in magneziu. Aceasta este, de fapt, hrana propriu-zisa a sistemului nervos. Banane, frunze verzi, alge de mare (spirulina, chlorella), cereale (hrisca, mei, orez integral), nuci si seminte de orice fel, bine hidratate inainte.
  1. Refacem flora bacteriana din intestin si colon, pentru o buna absorbtie a nutrientilor din alimentatie. Pentru aceasta eliminam glutenul (orice faina sau produs care contine faina de grau sau alte cereale cu spic), alimentele la care avem intoleranta (lapte, oua, picanterii, dulciuri etc), stimulentele (pentru a calma intestinul si a sustine refacerea locala).
  1. Mentinem pentru 3 luni o dieta anti-candida. Candida este o ciuperca ce se poate dezvolta in intestin atunci cand flora intestinala este distrusa (in urma consumului de antibiotice, de exemplu, sau in suferinte precum intestin permeabil, colon iritabil, toxiinfectie alimentara). Toxinele pe care aceasta ciuperca le elimina prin respiratie si excretie (ca orice alta celula), ataca fibrele nervoase. Candida se hraneste cu zahar.  Privand-o de zahar, o putem omora. Eliminam complet zaharul pentru 3 luni si reducem consumul de fructe si carbohidrati simpli. Astfel ne putem reface nervii.
  1.  Zaharul intoxica celulele sistemului nervos si “mananca” cerebelul, prin rezistenta la insulina si acumularea de glucoza in sange pe care o induce.
  1. 329286-30623-2Evitam suprasolicitarea de orice fel: fizica, mentala, psihica, emotionala. Aceasta pune o incarcatura pe sistemul nervos, il tin ”ocupat” si nu se poate reface.
  1. Eliminarea virusilor si bacteriilor din corp. Pe de o parte, acesti “invadatori”” produc niste
    toxine care distrug mielina, iar pe d alta parte tin ocupat (incarcat) sistemul nervos cu activarea sistemului imunitar si a altor sisteme care sunt in masura sa remedieze ”problemele” provocate de existenta intrusilor.
  1. Vitamina B3 (niacina) impreuna cu B complex stimuleaza refacerea nervoasa. Aceasta vitamina se gaseste, in principal, in carnea animalelor: peste, ficat (in special, ficatul de oaie),  pui si curcan, porc (muschiulet), vita (coaste).Vegetarienii o pot obtine din alunele de padure, mazare, Avocado, seminte de floarea, soarelui si ciuperci.Cei cu deficiente majore de niacina (tendinte schizofrenice, dementa, tulburari psihice) obligatoriu trebuie sa suplimenteze, pentru ca este imposibil sa obti 1000mg de B3 din alimente in conditiile actualei tehnologii agricole.
  1.  Restrictia calorica si postul cu cruditati si salate, adica mese foarte bogate in nutrienti per muscatura. O digestie rapida inseamna un sistem nervos mai liber sa conduca procesele de vindecare, mai mult timp din cele 24 de ore. Un om care serveste 3 mese pe zi si 4 gustari isi poate tine ocupat sistemul nervos cu conducerea digestiei chiar si un timp de 12 ore!
  2. Colesterolul si grasimile naturale. Seminte, nuci, oua, organe de animale, unt, untura. Atata timp cat nu sunt procesate sunt perfecte. Acestea sunt de fapt materialele de constructie pe care corpul le foloseste imediat ce inflamatia inceteaza. Mai multe despre ele in acest articol.

sursa: Lucian Toma