Numărul românilor care suferă de tulburări psihologice s-a dublat în ultimii 15 ani. Mai grav este faptul că problema este ignorată atât de autorități, cât și de pacienți. Din păcate, în România nu există programe naționale care să încurajeze vizita la terapeut și prevenirea bolilor psihice. În plus, cei mai mulți oameni apelează la specialiști doar atunci când situația scapă de sub control.
psiholog, cei mai depresiviRomânii se numără printre cei mai depresivi europeni. Una din șanse persoane suferă de anxietate, stări de panică sau depresii severe. Celor mai mulți le lipsește însă curajul de a merge la un specialist atunci când observă că ceva nu merge bine.

„Oamenii știu ce sunt serviciile psihologice, știu să le diferențieze de serviciile medicale și știu să caute servicii moderne, adică servicii eficiente. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă pe scară largă în orașele mai mici și la țară, locuri unde oamenii nu conștientizează încă aceste nuanțe, aceste diferențe și unde mai avem de lucru”, spune Daniel David, profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Majoritatea românilor încă sunt de părere că vizita la psiholog este o rușine. Așa că cei mai mulți trec pragul cabinetelor de specialitatea abia atunci când afecțiunea este instalată deja.

Specialiștii spun că tocmai această mentalitate reprezintă o problemă, deoarece afecțiunile psihologice sunt mai ușor de prevenit, decât de tratat.

„Dacă ştii că ai anumite tulburări de timp depresiv și știi că ele pot să fie sezoniere sau se asociează cu anumite perioade din an, de exemplu sărbătorile de iarnă, atunci este bine să consulți un psiholog nu de Crăciun, ci în luna octombrie sau noiembrie, când se aprope sărbătorile de iarnă”, spune Daniel David.

Ședințele la psiholog sunt utile nu doar pentru ameliorarea sau prevenirea unor boli, ci și pentru dezvoltarea pe plan personal.

sursa