Atenţie! Ţi se poate întâmpla şi ţie! Citeste aici care sunt cele 13 simptome ale atacului de panică

13 simptome ale atacului de panicăStresul cu care ne confruntăm zilnic la locul de muncă, nesiguranţa zilei de mâine, precum şi presiunile financiare şi emoţionale din perioada de criză fac ca atacurile de panică să devină o problemă din ce în ce mai frecventă.

Chiar dacă nu reprezintă o ameninţare la adresa vieţii pacientului, atacurile de panică repetate au consecinţe negative asupra sănătăţii, duc la depresie sau creează probleme în viaţa profesională şi personală.

„Atacurile de panică pot afecta radical viaţa de familie sau viaţa profesională. Persoanele îşi pot pierde locul de muncă deoarece evită să meargă la serviciu de teama că va apărea un atac de panică”, explică psihologul Bogdana Bursuc de la Mind Institute.

În cursul unui atac de panică, simptomele fizice ajung la intensitate maximă în aproximativ 10 minute. Pe lângă acestea, apar şi o serie de simptome cognitive şi emoţionale: persoanele trăiesc o frică foarte intensă şi se gândesc că vor muri sau vor înnebuni.

„Odată diagnosticat, atacul de panică este o tulburare cu un prognostic foarte bun la tratament. Studiile arată că, tratamentul adecvat poate reduce sau elimina complet atacurile de panică la 70%-90% dintre pacienţi. Prognosticul este cu atât mai bun cu cât tulburarea este identificată mai devreme”, spune Bogdana Bursuc.

Ceea ce reprezintă o problemă este că doar o persoană din 3 care suferă de atacuri de panică primeşte un tratament adecvat, arată psihologul. Peste 90% dintre pacienţi au convingerea că au o boală fizică şi se prezintă la neurolog (44%), cardiolog (39%) şi la gastroenterolog (33%).

Prezenţa a minim 4 simptome din cele 13 de mai jos permite diagnosticarea atacului de panică, potrivit psihologului de la Mind Institute:

Simptome cardiovasculare

1. Palpitaţii, ritm cardiac accelerat (senzaţia că inima bate “nebuneşte”);

2. Transpiraţie;

3. Dureri în piept;

Simptome respiratorii

4. Senzaţie de sufocare, nod în gât sau respiraţie neregulată;

Simptome gastrointestinale

5. Senzaţie de greaţă, vomă sau dureri de burtă;

Simptome neurovegetative

6. Ameţeli, pierderea echilibrului, senzaţie de leşin;

7. Senzaţia că te îneci;

8. Tremurături;

9. Senzaţia de amorţeală sau furnicături;

10. Frisoane sau puseuri de căldură;

Simptome psihologice

11. Sentimentul că lumea nu e reală sau sentimentul de detaşare de sine;

12. Teama de a nu pierde controlul sau de a înnebuni;

13. Teamă de a nu muri, teama de a nu face un atac de cord, atac cerebral etc.