20 ianuarie este ,,cea mai tristă zi din an” sau ,,Lunea Albastră”, după cum susține un psiholog britanic care, în urma unui calcul matematic complex, a concluzionat că a treia zi de luni dintr-un an este cea mai tristă zi din tot anul.

În ceea ce privește această teorie, psihologul a luat în considerare condiţile meteo din această perioadă, facturile la utilităţi care sosesc imediat după Sărbători, datoriile, nivelul motivaţional, precum şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni, dar și gândul că până la următorul salariu mai este multă vreme.

Teoria despre ,,cea mai tristă zi din an” sau ,,Blue Monday”, cum este cunoscută această zi în toată lumea, a apărut în 2005, când psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai îngrozitoare zile ale anului. Astfel el a ajuns la concluzia că a treia zi de luni din an este şi cea mai tristă.

Tot în această perioadă, trebuie acordată o atenție sporită și vieții de cuplu. Mai multe studii efectuate în ultimii ani au arătat că numărul de divorţuri se dublează în luna ianuarie.

Pentru a combate stările de apatie și depresie, specifice mai ales în sezonul rece, este recomandat să aerisim foarte des încăperile în care stăm şi să facem plimbări lungi în natură. De asemenea, indicate şi sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală.

Iată câteva sfaturi pentru a depăși cu bine această perioadă din an!

Stările de anxietate și de depresie, asociate deseori cu lipsa poftei de mâncare necesită neapărat adoptarea unei alimentații sănătoase. Pentru aceasta, natura pune la dispoziție multe alternative la renumitele antidepresive:

– Sucurile din fructe și legume proaspete, precum portocale, mere, struguri, țelină, spanac, morcovi și altele sunt excelente energizante la micul dejun.

– Iubitorii de ceaiuri trebuie să știe că sunătoarea este una dintre cele mai renumite plante medicinale pentru lupta cu depresiile, stările de nervozitate, stări de oboseală și isterie.

– Cura cu lăptișor de matcă și polen este una dintre cele mai recomandate în stările depresive, mai ales la femeile care au deficit de hormoni estrogeni. Mierea nu trebuie să lipsească nici ea din dieta sănătoasă. Se înlocuiește mierea cu orice dulce preferat.

– De asemenea, nucile, semințele crude, fructele uscate și alimentele bogate în omega 3(foarte bun este uleiul de in) sunt foarte bune în perioadele de depresie.

În plus, mini-vacanțele la munte sau într-o zonă liniștită sunt o altă sursă de a trece mai repede peste depresie. Lumina soarelui și mersul desculț fac minuni, în țările nordice expunerea la razele solare este considerată un tratament eficient în lupta cu depresia.