Boala Parkinson este o boala degenerativa care afecteaza sistemul nervos. Cauza acestei boli este necunoscuta, dar simptomele apar cand exista o lipsa de dopamina in creier. Dopamina este un neurotransmitator care duce mesajele de la un neuron la altul. La persoanele sanatoase, exista un echilibru cu un alt neurotransmitator, acetilcolina. La persoanele care au ceea ce se numeste boala Parkinson in forma primara zona din creier numita  substantia nigra  acolo celulele fabrica dopamina, noradrenalina si serotonina este deteriorata sau pe moarte, iar creierul pierde abilitatea de a produce aceste substante chimice.

parkinsonBoala poate sa inceapa aproape imperceptibil, cu un tremur slab sau moderat al mainilor in timpul repausului, o senzatie generala de incetineala si greutate, lentoarea miscarilor si o tendinta de a obosi mai usor decat normal. Simptomele ulterioare pot sa includa rigiditate musculara, curgere a salivei din gura, pierdere a apetitului, mers tarsait, tremur,, incluzand o miscare  caracteristica in care degetul mare se freaca de cel mijlociu, vorbire dificila si o expresie faciala fixa. Corpul devine rigid si membrele intepenesc. Depresia si / sau dementa pot  acompania simptomele fizice.

In timp ce tremuratul poate fi un semn al bolii Parkinson, nu orice tremurat poate fi atribuit bolii. Tremurul mainiilor este comun varstelor mijlocii si inaintate. Exista diferite tipuri de tremuraturi. Tremurul bolii Parkinson este mai pronuntat in timpul repausului, poate fi agravat de  tensiune si oboseala si dispare in timpul somnului. Tremurul intentional apare mai degraba cand sunt folositi muschii decat in repaus. Tremurul esential este o boala care afecteaza, in mod normal, ambele maini, iar tremurul devine mai slab in repaus, mai sever in timpul unei activitati sau la suprasolicitare. Incercarea de a opri acest tip de tremur prin puterea vointei pare sa il inrautateasca. Tremurul persistent sau repetat merita sa fie investigat medical, in special daca intervine in activitatea zilnica, dar trebuie sa retinem ca  cele mai multe tremuraturi nu sunt un indiciu al bolii Parkinson.

Boala Parkinson este una din cele mai curente si handicapante boli. Afecteaza mai mult barbati decat femei. Statisticele recente arata ca 1 la suta dintre adultii de peste  60 de ani si 2 la suta dintre adultii de peste 70 pot suferi de boala Parkinson. Nu exista tratament pentru eradicarea acestei boli. Tratamentul se concentreaza pe usurarea simptomelor si mentinerea independentei un timp cat mai lung. Terapia medicamentoasa, terapia fizica si chirurgia sunt metodele de tratament utilizate.

Desi cauza pierderii celulelor din creier care determina boala Parkinson ramane deocamdata necunoscuta, au aparut totusi mai multe ipoteze. Una dintre ele este aceea ca celulele sunt distruse de toxinele pe care ficatul nu este capabil sa le filtreze, sa le metabolizeze sau sa le elimine pentru ca, pe masura ce corpul imbatraneste, ficatul isi pierde capacitatea de a lucra la fel de eficient ca inainte. Alta teorie sustine ca boala este produsa de expunerea la toxinele din mediu, ca erbicidele si pesticidele, care se dizolva in apele subterane.

Sursa: Cartea boli, nutritive si tratament scrisa de Phyllis A. Balch – editura Felicia