Schimbarea anotimpurilor și mai ales trecerea la ora de iarnă poate avea anumite repercursiuni asupra sănătății tale. Iată cum să te ferești de ele.

depresia din sezonul rece

Anotimpul rece vine la pachet uneori cu o doză de romantism, însă în cazurile nefericite romantismul pălește în fața reumatismului.

Și asta nu este singura problemă, trecerea la ora de iarnă, răcirea vremii, lipsa luminii solare poate fi un factor nociv pentru sănătatea psihică.

Astfel că foarte multe persoane se pot confruntă cu depresia de iarnă.

Potrivit dr. Charles Raison, editor de sănătate la CNN şi în același timp profesor de psihiatrie la Universitatea Arizona, din Tucson, afirmă faptul că aproximativ 15% din populaţia Americii are probleme de adaptare a ritmului de viaţă odată cu schimbarea anotimpurilor. Timpul este pentru această categorie de oameni un factor principal de stres, iar iarna este adesea un adevărat motiv de disperare.

Simptomele depresiei de iarnă

depresia din sezonul rece

Depresia de iarnă este o formă scurtă a descrierii transformărilor ce apar atât în comportamentul cât și în metabolismul anumitor oameni.
De obicei persoanele cele mai afectate sunt femeile, acestea se confruntă cu o stare de tristețe pronunțată ce începe încă din lunile de toamnă și se menține pe tot parcursul iernii, o lipsă de energie, o stare de iritabilitate și un interes scăzut pentru socializare.

Starea de somnolență este una dintre simptomele acestei afecțiuni ce vine la pachet cu o creștere în greutate datorată poftei crescute de mâncare.

Există specialiști care afirmă că persoanele ce suferă de depresie sezonieră de fapt se confruntă cu această problemă pe tot parcursul anului însă în anumite perioade se acutizează.

Află cum poți trata depresia fără medicamente AICI

Care sunt cauzele?

Stresul este unul dintre cei mai decisivi factori în apariția depresiei, iar acesta se poate declanșa mai ales în preajma unui eveniment important sau a unei perioade unde singurătatea nu este o virtute și anume perioada sărbătorilor.

Dacă nu ești într-o relație, nu este recomandat să îți petreci tot timpul liber în casă dimpotrivă, alege să ieși cît mai mult în oraș și să socializezi.

Reducerea luminii natirale este de asemenea un alt factor ce poate contribui foarte mult la accentuarea stării depresive cât și temperaturile scăzute. Astfel că este recomandat să mergi la terapii de lumină sau să pleci într-o mini vacanță, să mergi la spa sau la piscină, să încerci să te relaxezi cât de mult poți.

O altă cauză o reprezintă eliberarea melatoninei, care este influențată din păcate de expunerea la lumină. Acest aspect declanșează și scăderea nivelului de serotonină, substanță cu rol în îmbunătățirea stării psihice.

Cum se tratează?

Dacă ai observat câteva dintre simptomele de mai sus nu ezita să apelezi la un sprijin specializat. Depresia de iarnă se poate trata cu ajutorul medicamentației antidepresive, cu ședințe de psihoterapie cât și cu terapia cu lumină.

Terapia cu lumină puternică reprezintă aplicarea unei surse care  luminează intens locul în care persoana depresivă își petrece cel mai mult timp. Acest  tratament reduce simptomele bolii după doar câteva zile.

Unul dintre efectele benefice ale aceste tehnici de tratament este acela că scade nevoia accentuată de somn.

Consumă cât mai multe fructe, legume, lichide și fă cât mai multă mișcare. Sportul ajută la eliberarea endorfinelor și în felul acesta îți vor asigura o stare de bine, te va ajuta să îți menții corpul într-o formă frumoasă și sănătoasă și totodată te va ajuta să socializezi mai simplu și mai rapid.