Anxietatea este ceva ce afecteaza viata a milioane de oameni si totusi este rar inteleasa de cei care nu sufera de ea. Exista numeroase conceptii gresite despre anxietate si acest articol are ca scop dezvaluirea unora dintre cele mai des intalnite conceptii gresite despre anxietate. Daca te-ai confruntat cu anxietatea si/sau continui sa suferi de asta, acestea nu vor fi stiri noi pentru tine, dar pentru cei care nu stiu ce se intampla in spatele cortinei, s-ar putea sa fie surprinsi de ce urmeaza.

anxietatea

Anxietatea nu este…

1. O alegere

Nimeni nu alege sa aiba o minte anxioasa, la fel cum nimeni nu alege o alta boala mintala. Anxietatea isi poate avea radacinile in multe locuri diferite, dar, indiferent de cum o dezvolta cineva, cu siguranta nu a luat o decizie constienta de a face acest lucru.

Anxietatea nu este…

2. Un plans pentru ajutor/atentie

Oamenii nu sunt anxiosi pentru ca doresc simpatie; ei nu suporta durerea pe care o aduce pur si simplu pentru ca ei trebuie sa fie agitati si atenti. Da, ei pot cere ajutor din partea ta sau din partea profesionistilor din domeniul medical, dar ei nu trateaza niciodata acest lucru ca un fel de recompensa pentru suferinta lor.

Anxietatea nu este…

3. Usor de explicat

Daca mintea coplesita de anxietate ar putea fi atat de usor de explicat, ar fi usor de tratat si de depasit. In schimb, sentimentul de anxietate poate aparea in cazul unui individ fara un motiv evident, iar confuzia asupra sursei sale serveste adesea la combaterea problemei. S-ar putea sa crezi ca sti de ce cineva este anxios, dar daca ei insisi nu cunosc motivul, sunt sanse mari ca si tu sa fi departe de motivul real.

Anxietatea nu este…

4. Intotdeauna evidenta pentru lumea din afara

S-ar putea sa crezi ca un prieten apropiat, un membru al familiei sau un partener ar discuta anxietatile sale cu tine, dar cel mai adesea nici nu vei sti ca sufera de aceste anxietati. Ca boala a mintii, suferinzii nu manifesta semne interioare ale turbulentelor lor interioare. Ai putea sa vezi pe cineva care pare a fi total in control la suprafata, dar orb fata de torentul emotiei care trece prin corpul si prin mintea lor.

Anxietatea nu este…

5. Nervozitate

Practic toata lumea sufera de nervozitate din cand in cand; probabil apare inaintea unei prezentari, unei intalniri sau unui salt bungee. Dar anxietatea nu este la fel ca nervozitatea, pentru ca nu se estompeaza imediat dupa eveniment, nu pare a fi o emotie si nu are nici o utilitate reala. Poate ai echivala una cu cealalta si astfel sa crezi ca sti ce este anxietatea, dar pana cand nu ai experimentat-o la propriu, este ca si cum intelegi o carte doar prin citirea titlului.

Anxietatea nu este…

6. Predictibila

Da, anxietatea poate fi adusa de evenimente, de ganduri si de amintiri foarte specifice, dar poate sa apara intr-un mod surprinzator din senin. Nu respecta nici un calendar si nici o regula; poate sa apara in orice moment si sa dureze ore, zile sau chiar saptamani la un moment dat.

Anxietatea nu este…

7. Cine esti

Pe cat de mult poate afecta viata cuiva, anxietatea nu ar trebui sa fie niciodata confundata cu persoana in sine. Nu este o definitie prin care sa puteti eticheta o persoana; este o parte a lor, dar nu-i face sa fie cine sunt.

Anxietatea nu este…

8. Introversiune

Anxietatea poate avea impact asurpa oamenilor in moduri diferite, iar unul dintre cele mai frecvente simptome este acela ca un suferind ar putea refuza invitatiile si ar putea cauta singuratatea atunci cand nu se simte capabil sa se confrunte cu ceilalti. Dar anxietatea nu face neaparat o persoana introvertita; nu este neobisnuit pentru personalitatile extrovertite sa treaca prin momente de anxietate care i-ar face sa para timizi si introvertiti cand sunt vazuti in izolare.

Anxietatea nu este…

9. Eu te resping pe tine

Anxietatea poate face o persoana sa para indepartata sau preocupata, chiar dezinteresata uneori. Acest lucru nu ar trebui sa fie considerat un semn ca nu te pretuiesc sau ca nu au nevoie de tine. Se poate simti un pic ca respingerea, dar intr-adevar nu este si cu siguranta nu intentioneaza sa te faca sa te simti asa.

Anxietatea nu este…

10. Ceva la care poti sa nu te mai gandesti

Daca nu ai suferit niciodata de anxietate in nici o forma moderata sau severa, ai putea sa fii tentat sa-i spui sa o “depaseasca” sau sa se “calmeze”; daca ar fi fost asa de usor… Daca anxietatea ar putea fi vindecata doar prin incercarea de a se relaxa sau prin oprirea unui proces de gandire, nu ar fi o problema deloc. Dar nu este ceva ce poti sa opresti si sa inchizi de la un intrerupator.

Sursa