Cercetătorii australieni au descoperit o nouă metodă neinvazivă care a restituit memoria complet la 75% din şoriceii testati cu Alzheimer – aproape vindecat.

Există două mari proteine care se acumulează în Alzheimer şi blochează transmiterea şi stocarea de informaţii: beta-amiloidul care se acumulează între neuroni şi proteina tau, intra-neuronală.

Alzheimer aproape vindecatAcest nou tratament se bazează pe o formă de echografie, “concentrată terapeutic”, dezvoltată la Universitatea British Columbia pentru a penetra bariera hemato-encefalică, cea care separă aproape complet creierul de restul corpului, în principiu protejându-l de marea parte a toxinelor şi infecţiilor. Şeful echipei de cercetare, Jürgen Götz, s-a gândit că penetrând această barieră ar permite nu numai anticorpilor din sânge să ajungă în creier, dar şi eliminarea plăcilor de amiloid.

Rezultatele au fost uimitoare.  Undele sonore oscilează foarte rapid, distrugând plăcile de amiloid şi stimulând sistemul natural al creierului de epurare (microgliile). Astfel, microgliile reuşesc să “cureţe” amiloidul fără a leza ţesutul nervos normal.