Pierderile de memorie cauzate de Alzheimer ar putea sa nu mai apara prin administrarea unei proteine, secretata in mod natural de organism, care lupta cu artrita. Vestea buna este ca aceasta se gaseste deja pe piata, sub numele de Leukine.

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca proteina care apara organismul in mod natural de artrita reumatoida, GM-CSF, este eficienta si in anularea pierderilor de memorie specifice dementei, se mentioneaza intr-un raport aparut in Journal of Alzheimer’s Disease.

In testele care au avut loc pana acum pe cobai, aceste pierderi de memorie au disparut, in unele cazuri chiar complet, dupa tratamentul cu Leukine, care se afla deja pe piata, relateaza The Telegraph.

In cadrul experimentului, cobaii care sufereau de Alzheimer li s-a administrat  aceasta proteina, observandu-se imbunatatirea considerabila a memoriei, dupa numai 20 de zile.

Prof Huntingdon Potter, un expert in medicina moleculara implicat in studiu, a declarat ieri că speră ca tratamentul ar putea fi în curând testat pe oameni.

„Descoperirile noastre ofera o explicatie convingatoare pentru ce artrita reumatoida este un factor de risc negativ pentru boala Alzheimer”, a spus el.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au folosit doua grupuri de soareci, unul sanatosi si altul modificat genetic pentru a dezvolta simptome asemănătoare bolii Alzheimer, inclusiv pierderi de memorie.

Jumătate din șoareci au fost injectați cu GMCSF, celălalt cu o soluție salină placebo. După 20 de zile, cercetatorii au descoperit ca amintirile la soarecii Alzheimer injectati cu proteina s-au imbunatatit in mod substantial, comparativ cu șoarecii tratați cu placebo.

„Am fost destul de surprins de faptul că tratamentul a inversat complet tulburari cognitive in 20 de zile”, a declarat Dr. Tim Boyd, omul de știință care a condus studiul.

Cercetarea ar putea oferi o noua speranta la cei aproape 500.000 de oameni care suferă de boala Alzheimer, cea mai comuna forma de dementa din Marea Britanie.