Cercetătorii, ale căror lucrări sunt publicate în revista Scientific Reports, au arătat cum niveluri înalte de zahăr (glucoză) din sânge pot fi una din cauzele bolii Alzheimer.

Studiile au arătat deja că persoanele cu diabet zaharat au un risc crescut de a dezvolta boala. Oamenii de știință știau deja că glucoza și produsele sale de degradare pot afecta proteinele din celule printr-o reacție numită glicare. Jean van den Elsen și colegii săi de la universitățile din Bath și King’s College din Londra au arătat acum o legătură între glicozare și dezvoltarea bolii Alzheimer.

Prin studierea unor mostre din creierul persoanelor cu și fără Alzheimer, s-a descoperit că, în stadiile incipiente ale bolii, glicozrea deterioreaza o enzimă, MIF (= Factorul de Inhibare a Migrare Macrofage) ce joacă un rol în răspunsul imunitar și reglementarea insulinei. MIF este implicată în răspunsul celulelor imunitare gliale contra plăcile și îmbinărilor de proteine, caracteristice pentru Alzheimer, care afectează progresiv celulele nervoase.

Cercetătorii consideră că inhibarea și reducerea activității MIF provocată de glicozare poate fi punctul de vârf în progresia bolii. Pe măsură ce progresează boala Alzheimer, glicozarea acestor enzime crește. Cercetătorii cred ca aceste lucrări poate ajuta in diagnosticarea bolii si sa conduca la noi tratamente.

„Excesul de zahar este bine cunoscut pentru a fi rau atunci cand vine vorba de diabet zaharat si obezitate, dar aceasta legatura potentială cu Alzheimer este un alt motiv pentru care ar trebui sa controlăm aportul de zahăr în alimentele noastre”, subliniază co-autorul Omar Kassaar.

sursă