5 sfaturi de prevenire a bolii Alzheimer sunt mereu bine venite. Oricui i s-a întâmplat, măcar o dată, să uite unde şi-a pus cheile. Dar să uite numele celui mai bun prieten? Sau să uite că are o întâlnire importantă? Lăsat să lâncezească creierul începe să-şi piardă ascuţimea după ce ai intrat în cea de-a doua parte a vieţii. Indiferent că ai un membru al familiei sau un prieten care suferă de Alzheimer, ai început să observi că memoria îţi joacă, uneori, feste sau, pur şi simplu, vrei să previi Alzheimerul în viitor, aşa că vrei să-ţi întăreşti creierul. Oamenii de ştiinţă au arătat nu doar că poţi încetini distrugerea creierului, ba chiar că poţi mări capacitatea acestuia indiferent de vârstă.

5 sfaturi de prevenire alzheimer

Iată planului Dr. Oz care te ajută să previi Alzheimer în doar 5 paşi simpli:

Suplimentele DHA te ajută să previi Alzheimerul

În cazul în care iei un singur supliment alimentar acesta ar trebui să fie DHA. DHA (acid docosahexaenoic) este unul dintre cei doi principali acizi graşi esenţiali din uleiul de peşte, cunoscuţi ca Omega-3 rezolve multe dintre problemele creierului. Un nivel scăzut al DHA este asociat cu o capacitate a creierului scăzută şi de aceea este atât de important să creşti doza de DHA (care poate veni din peşti precum somonul). Suplimentul de DHA reduce inflamaţia, combate dezvoltarea plăgii asociate cu boala Alzheimer şi creşte fluxul sangvin în creier. În plus, studiile de specialitate au demonstrat că o doza zilnică de 600 mg DHA timp de 6 luni accelerează funcţiile creierului ca şi cum ai fi cu 3 ani mai tânăr.

Stimulează creierul prin schimbări şi poţi preveni Alzheimerul

Aşa cum este important să schimbi ceva în rutina exerciţiilor fizice, adăugarea varietăţii în rutina mentală zilnică este la fel de importantă pentru a antrena diferiţi muşchi ai creierului. Modificări simple, precum punerea ceasului pe cealaltă mână, sau folosirea celelaltei mâini atunci când te speli pe dinţi sau mănânci sau chiar scrierea cu cealaltă mână activează regiuni ale creierului care, altfel, ar rămâne nestimulate. Această stimulare poate scădea riscul bolii Alzheimer.

Alzheimerul poate fi ţinut sub control cu metoda de respiraţie 7-7-7

Cu toţii ştim cât de periculos este stresul pentru sănătate, însă poate nu ştiai că poate fi mortal când este vorba despre creier. Stresul este otravă curată pentru hipocampus – parte a creierului responsabilă cu memoria – pe măsură ce creşte nivelul cortizolului. Un nivel ridicat al cortizolului poate cauza disfuncţionalităţi ale celulelor creierului, poate ucide celulele creierului şi poate duce la atrofierea acestuia. Prin urmare, combaterea stresului este vitală pentru prezervarea memoriei.

De trei ori pe zi, închide uşa biroului, scoate-ţi pantofii şi ciorapii şi micşorează lumina. Inspiră timp de 7 secunde; memţine respiraţia alte 7; după care expiră timp de 7 secunde. Repetă tehnica de 7 ori pentru a reseta creierul şi pentru a ţine sub control nivelul cortizolului. Cercetătorii au arătat că relaxarea minţii este asociată cu o creştere a hipocampusului în doar 8 săptămâni.

Provoacă-ţi memoria şi poţi ţine departe boala Alzheimer

Poate simţi că memoria nu mai este la fel de ascuţită ca odinioară, însă avem capacitatea de a ne aminti orice, atât timp cât ne antrenăm să folosim mecanismul corespunzător. Poate fi şocant pentru tine, dar poţi să memorezi uşor o listă de 20-30 de cuvinte, doar printr-o asociere importantă sau chiar prostească. Spre exemplu, trebuie să-ţi aminteşti cuvântul croitor. Dacă te gândeşti la un prieten cu numele Croitoru, s-ar putea să ai succes. Dacă te gândeşti la un croitor cu metrul atârnat la gât care poată o pălărie ciudată în timp ce ajustează rochia fetei visurilor tale, nu vei uita cuvântul croitor pentru multă vreme. La fel poţi alcătui lista de cumpărători sau rezultatele pe care trebuie să le obţii, asociindu-le cu lucruri importante. În acest fel, într-un mod pozitiv, îţi vei extinde hipocampusul şi vei lupta împotriva afecţiunii Alzheimer.

Flotările pot ţine Alzheimerul departe

Unii dintre oamenii de ştiinţă consideră că flotările sunt cel mai impotant pas pentru întărirea creierului şi prevenirea afecţiunii Alzheimer. Bineînţeles că forma în care se execută mişcarea este esenţială. Se începe stând pe burtă, cu palmele pe podea la nivelul umerilor, picioarele apropiate. Privirea în faţă. Corpul trebuie să fie drept din cap până în vârful degetelor de la picioare. Fundul nu trebuie să fie nici ridicat, nici coborât astfel încât muşchii abdominali să fie implicaţi în mişcare. Se lasă corpul spre podea încet, până când coatele formează un unghi de 90 grade, menţinându-se braţele strâns lipite de corp. Corpul şi picioarele sunt drepte. Apoi se îndreaptă braţele pentru a împinge corpul de pe podea în timp ce abdomenul se menţine tot timpul încordat. 7 flotări pe zi vor ajuta la stimularea fluxului sangvin către creier şi la generarea de noi celule ale creierului. Aceasta este cea mai bună armă în lupta împotriva bolilor cognitive.