Poate că nu o știți, dar probabil că acum faceți mai multe greșeli care vă pot dubla literalmente riscul de demență.

Știu că a spus așa, poate fi un pic înfricoșător …

Dar asigurați-vă! Veți vedea că, cu câteva schimbări simple în viața de zi cu zi, puteți începe să inversați acest risc astăzi și să vă protejați de boala Alzheimer.

Greșeala nr. 1: de 4 ori mai mult risc dacă abuzați acest nutrient

În 2012, cercetătorii de la prestigioasa Clinică Mayo au descoperit că un tip de nutrienți este direct legat de apariția demenței: carbohidrații. Studiul, care a apărut în Jurnalul bolii Alzheimer, a urmat obiceiurile alimentare a 1.230 de persoane cu vârste cuprinse între 70 și 89 de ani timp de 4 ani.

Participanții care au consumat cei mai mulți carbohidrați aveau aproape de patru ori mai multe șanse să sufere de deficiență cognitivă decât cei care au favorizat grăsimea și proteinele.

Este adevărat că carbohidrații servesc drept combustibil pentru organism, și mai precis pentru creier. „Cu toate acestea, nivelurile ridicate pot împiedica creierul să folosească acest zahăr”, spune Rosebud Roberts, autorul acestui studiu. De fapt, carbohidrații sunt esențiali pentru persoanele atletice sau care ard foarte multă energie și cu atât mai puțin când îmbătrânim și mai puțin activi.

Așa că reduceți-vă aportul de carbohidrați și vă veți reduce riscul de demență. Și aveți grijă, nu este doar o problemă de a vă reduce consumul de dulciuri, sodă, deserturi, dar și amidonuri: pâine, paste, cartofi, cereale, orez…

Greșeala nr. 2: medicamente care te fac demențial

Este posibil să nu cunoști termenul „anticolinergic”. Cu toate acestea, printre aceste tipuri de medicamente există un număr mare de pilule prescrise în mod obișnuit, uneori chiar și fără prescripție medicală: antidepresive, somnifere, anxiolitice, antihistaminice (astm, alergii) sau chiar medicamente împotriva problemelor cardiace și hipertensiunii.

Cu toate acestea, un studiu amplu publicat în jurnalul foarte serios JAMA a relevat că aceste medicamente sunt legate de un risc crescut de demență. Acest lucru a arătat cercetările după analizarea datelor de la 3.434 de pacienți pe o perioadă de 10 ani.

Și nu este mai bine când vine vorba de inhibitori de pompă de protoni (IPP). O echipă de la Universitatea din Bonn, Germania, tocmai a descoperit că aceste medicamente utilizate pentru arsuri la stomac cresc riscul de a dezvolta deficiențe cognitive cu 40%.

Iar partea cea mai înfricoșătoare este, nici măcar nu trebuie să o luați în fiecare zi pentru a vă deteriora neuronii – o rețetă la fiecare trei luni este suficientă pentru a vă evita riscul de demență!

Înainte de a utiliza aceste medicamente, este, prin urmare, esențial să verificați cu medicul dumneavoastră dacă sunt cu adevărat esențiale și dacă nu puteți utiliza alte medicamente mai puțin dăunătoare … sau mai bine: înlocuiți-le cu remedii naturale.

Greșeala nr. 3: Ce se va întâmpla dacă nu ieșiți din umbră

Este posibil să știți că expunerea la soare este aproape singura noastră modalitate de a sintetiza prețioasa vitamina D, esențială pentru sănătatea bună a corpului nostru …

Știți că vitamina D este esențială și pentru a vă feri de demență. Prin efectuarea unei meta-analize mari, cercetătorii chinezi au descoperit că persoanele care au un nivel scăzut de vitamina D au mai multe șanse să dezvolte boala Alzheimer și alte forme de demență decât altele.

Așa că amintiți-vă să vă expuneți pielea la soare timp de aproximativ douăzeci de minute pe zi, de preferință între orele 11:00 și 15:00 și fără să mergeți atât cât roșeața.

În Franța, nu putem sintetiza decât vitamina D de la soare, între aprilie și septembrie. În restul anului, prin urmare, vi se recomandă să luați suplimente de vitamina D3 de până la 4000 UI pe zi.

Greșeala nr. 4: Faceți suficiente exerciții fizice?

Pentru a evita pierderea abilităților cognitive, medicii vă recomandă adesea să faceți exerciții mentale (cuvinte încrucișate, sudoku, jocuri de memorie).

Dar a avea grijă de fizicul tău este la fel de important pentru creier: s-a descoperit recent că activitatea regulată poate reduce riscul de demență prin creșterea conexiunilor neuronale și încetinirea contracției creierului.

De asemenea, exercițiile fizice îți cresc fluxul de sânge și trimite oxigen și nutrienți în întregul corp, inclusiv în creierul tău.

De exemplu, s-a demonstrat că aerobicul limitează declinul cognitiv și dezvoltarea Alzheimerului. Dar toate sporturile care lucrează asupra mușchilor dvs. sunt, de asemenea, eficiente: alergare, ciclism, tenis, alpinism, antrenament cu greutatea …

Greseala # 5: Cea mai rea cale de a distruge creierul

Nu este nimic mai rău pentru creierul tău decât să-ți sacrifici orele de somn. Potrivit cercetătorilor de la UC Berkeley Sleep and Neuroimaging Lab, lipsa somnului permite beta-amiloidului, o proteină legată de boala Alzheimer, să se acumuleze mai ușor în creierul tău.

Dacă doriți să vă reduceți riscul de Alzheimer, este imperativ să obțineți un somn de calitate suficient (în medie 8 ore pe noapte).

Așadar, pentru a limita eficient riscul de a suferi de Alzheimer într-o zi, nu este necesar să vă apucați de o dietă foarte restrictivă sau de o supărare totală în stilul dvs. de viață.

În primul rând, evitați aceste 5 greșeli comune. Vei vedea, nu este atât de complicat. La început poate dura ceva efort, dar foarte repede aceste mici schimbări din viața ta de zi cu zi vor deveni un obicei.

Și merită cu totul.

De fapt, dacă cunoașteți alte modalități de a vă proteja de Alzheimer, nu ezitați să le împărtășiți comunității dvs.