Notele copilului sunt in scadere

Depresia ii face pe copii sa se concentreze greu, ceea ce le poate distrage atentia la scoala sau sa fie atenti la teme. Daca copilul vostru care pana acum era stralucit, incepe sa primeasca note mai mici ca de obicei, ar trebui sa examinati ce se intampla. “ O multime se plang de pierderea atentiei si concentrarii”, spune John Walkup, director al psihiatriei copilului si adolescentului de la Weill Cornell Medical College. “Acestia sunt confuzi si trebuie sa faca lucrurile din nou si din nou – se simt ca si cum mintea lor nu functioneaza”.

Se simte obosit desi doarme normal

Adolescentii sunt cunoscuti pentru faptul ca stau treji pana tarziu, dar o schimbare necaracteristica in obiceiurile de somn poate fi un semn de depresie. Unii copii vor dori sa isi petreaca intreaga dupa-amiaza dormind, iar persoanele cu depresie se vor trezi de multe ori devreme si nu vor mai putea adormi la loc. Somnul nu este odihinitor, insemnand ca nu conteaza de cate ori apasa pe butonul de amanare, ei inca se simt epuizati a doua zi. Acea oboseala poate sa stea in calea vietii sociale si academice a copiilor, spune Lynee Siqueland, psiholog la Comitetul de Educatie Publica a Copiilor. “De obicei, copiii sau tinerii raporteaza senzatii de oboseala, sau impactul somnului devine aparent”, spune ea. “ Intarzie sau rateaza anumite lucruri, sau nu isi fac tema deoarece dorm dupa-amiaza. Acest lucru sta in calea felului in care isi traiesc viata”

Copilul tau respinge iesirile la distractie

Cu tot stresul de la scoala, drame intre prieteni, sport de performanta si auditii muzicale, este perfect rezonabil ca un copil sa se simta coplesit in orice moment. Dar aveti grija daca eliberatoarele de stres normale nu ii mai aduc fericirea copilului. “Mergem in vacante si luam cina cu prietenii pentru ca astfel de activitati ne ridica moralul” spune Dr. Walkup. “Persoanele depresive nu sunt la fel de receptive, sau nu gasesc distractia si se simt inconfortabil deoarece oamenii doresc sa reactioneze cum ar vrea ei, dar acestia nu pot.

Copilul tau plange mai mult ca de obicei

Plansul este un mod perfect sanatos de a-ti exprima emotiile. Dar daca copilul tau, in general incepe sa suspine regulat, examineaza situatiile care declanseaza aceste probleme. Cel mai bun mod de a trata o problema este de a incerca sa ii aflii cauza, in loc sa incepi sa il judeci.

Traducerea si adaptarea Planeta Pamant
Sursa: naturehealthfamily.com