cum funcţionează creierul nostru

Iată 14 fapte curioase despre modul în care funcționează creierul nostru şi care ne demonstrează că nu este totul atât de simplu precum credem.

1. Cântecul dvs. preferat este cel care vă conectează emoțional cu un eveniment important din viață. Acest lucru este confirmat științific.

2. Muzica poate influența deciziile tale.

De exemplu, dacă mergi la volan, iar la radio cântă o piesă ritmică, atunci neapărat vei conduce mai repede şi mai agresiv. Muzica îţi creează starea de spirit şi nu invers: alegi ce să asculți în funcție de dispoziție.

3. Cu cât cheltui mai mulți bani pentru alţii, cu atât devii mai fericit/ă.

Fapt demonstrat de numeroase studii. Bunul simț îţi dictează să cheltui banii pentru tine, iar biologia, care ne cere să avem grijă de cei dragi, stabilește propriile reguli!

4.Pentru a deveni fericit trebuie să cheltui bani pe experiențe, nu pe lucruri.

Adevărul este că ne obișnuim cu lucrurile noi mai repede decât credem, iar plăcerea de la aceste lucruri durează doar câteva zile.

5. Majoritatea copiilor moderni ar fi mers într-un spital de psihiatrie în 1950.

Aproximativ jumătate din populația lumii suferă acum de depresie cronică și sindrom de anxietate. Aproximativ același procent de oameni depind de utilizarea anumitor substanțe psihoactive. Dacă standardele spitalelor de psihiatrie nu s-ar fi schimbat la mijlocul secolului XX, jumătate dintre noi ar fi fost închiși într-un spital de psihiatrie!

6. Unele practici religioase reduc cu adevărat stresul.

Studiile arată că persoanele care se roagă frecvent, sunt mai puțin expuse stresului și depresiei.

7. Fericirea o poţi cumpăra cu bani, doar dacă câștigi până la 75.000 de dolari pe an.

Banii aduc satisfacție până când aceştia nu-ţi ajung pentru satisfacerea nevoilor de bază. Dacă ai fost reprezentant al clasei de mijloc şi te-ai îmbogățit brusc, aceasta nu-ţi va aduce fericire.

8. Stresul este un lucru infecțios.

Dacă comunicați cu oamenii deprimați, veți deveni în curând unul dintre ei. Indiferent de ceea ce se întâmplă în viața ta.

9. Dacă ești capabil să-ţi insufli că ai dormit bine, creierul o va crede!

Pentru creierul nostru, nu există nici o diferență între lumea reală și lumea imaginară. Dacă dormi cinci ore, dar îți vei repeta că ai dormit bine, va funcționa! Și vei simți o creștere a energiei.

10. Persoanele cu vârste între 18 și 33 de ani sunt cele mai deprimate.

Familia, studiile, munca – toate acestea provoacă mult stres, nu-i așa? Anii, pe care îi numim “cei mai buni” de fapt sunt cei mai dificili.

11. Oamenii inteligenți se subestimează, cei mai puțin inteligenți se supraevaluează.

Aceasta se numește efectul Dunning-Krüger.

12. Creierul tău nu-și amintește evenimentele din trecut. El reproduce amintirile, “le inventează”.

Iată de ce declaraţiile martorilor sunt atât de nesigure!

Creierul modifică absolut toate amintirile din viata ta, de fiecare dată când te întorci la ele. Vrei să păstrezi ceva în memorie? Încearcă să-ţi amintești evenimentul necesar cât mai rar!

13. Deciziile tale vor fi mai raționale dacă te vei gândi la ele într-o limbă străină.

Dacă omul se va gândi la o decizie pe care trebuie să o ia într-o limbă străină, atunci el se va baza mai mult pe logică, decât pe emoții.

14. Dacă vei împărtăși planurile cu alții, șansele de realizare a acestora se vor diminua.

Și nu este vorba despre invidie, așa cum probabil crede cineva.

Oamenii, care îşi împărtășesc planurile, de fapt se auto-calmează.

Creierul, după cum am spus, nu vede diferența dintre lumea imaginară și cea reală. Ai împărtășit planurile, imediat ai simțit plăcere de la evenimentul nerealizat,  te-ai calmat și te-ai relaxat.

adaptat după sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!